Obnovljen mural posvećen Borislavu Pekiću


Nije prošlo ni četiri dana kako se pojavio, a neki huligani su oskrnavili mural posvećen Borislavu Pekiću, jednom od najvećih jugoslovenskih i srpskih pisaca.

Međutim, danas je autor murala Milan Milosavljević popravio učinjenu štetu.

Foto: Milan Aranđelović

Ovaj mural nalazi se u Cetinjskoj ulici kod broja 15. Rađen je na osnovu fotografije koju je načinio Pekićev prijatelj Aleksandar Obrenović. Obrenović je bio autor velikog broja radio-drama koje se i danas izvode i kod nas i u svetu. Prevođen na dvadesetak jezika. Nije bio profi fotograf, ali je radio profi fotografije. Ovo je jedna od njih.

Foto: Aleksandar Obrenović

Fotografije ovog murala odmah su postale pravi hit na društvenim mrežama, a opšta radost je ostavila sjajan i pozitivan utisak i na Aleksandru Pekić, ćerku slavnog književnika.

Foto: Milan Aranđelović

Borislav Pekić je bio srpski i jugoslovenski dramski pisac, romansijer, filmski scenarista i akademik. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka. Rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Preminuo je u Londonu 2. jula 1992. godine.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Najpoznatija dela Borislava Pekića su „Besnilo“, „Zlatno runo“, „Kako upokojiti vampira“, „Odbrana i poslednji dani“, „Vreme čuda“ i „Atlantida“.

Bio je dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).