Žena-mačka je i zvanično biseksualka


DC komiks nastavlja svoju politiku povećanja vidljivosti LGBT likova u stripovima predstavljajući Selinu Kajl kao jednog od LGBT junaka.

Nakon godina spekulacija Žena-mačka je konačno i zvanično „izašla iz ormana“ kao biseksualka.

Originalna i najpoznatija Žena-mačka, Selina Kajl , pojavila se u prvom broju Betmena (u proleće 1940. godine) samo pod imenom Mačka. U svom prvom pojavljivanju ona je provalnik sa bičem i talentom za krađe sa visokim ulogom. Ona je Betmenov protivnik sa kompleksnim osećanjem ljubavi i mržnje prema njemu. Vremenom se njen lik razvijao, a onda je prestao da se pojavljuje u periodu 1954-66. godine zbog sukoba sa kodeksom o razvoju i prikazivanju ženskih likova, koji je izdavačka kuća propisala 1954. godine.

Žena-mačka se kasnije pojavila u ostalim strip-serijalima izdavačke kuće kao protivnik ili partner drugih junaka, u alternativnim svetovima počinila je nekoliko ubistava i ginula, pa čak i postala majka. Posle devedesetih, Žena-mačka je pre antiheroina, otmeni provalnik, nego zlikovac.

U broju 39. stripa Catwoman koji je izašao prošle nedelje Selena se na kraju epizode ljubi sa novim ženskim likom Eikom.

Scenaristkinja epizode je na svom blogu, objašnjavajući ovu scenu, napisala kako je ovo bilo očekivano još od trenutka kada je ona u oktobru preuzela pisanje da bi se ovaj lik jasno odredio kao biseksualan.

Posle najave Midnajtera, obnavljanja Konstantina i Green Lanterna na Zemlji 2 uz, na žalost uskoro završene, Betvuman i Vudu, Žena-Mačka je šesti LGBT lik od kada je DC komiks 2011. godine napravio veliki reboot svojih stripova i pokrenuo totalni redizajn svojih stripova.

Izvor: GayEcho


PROČITAJTE I OVO:  Hi-Men ponovo u Srbiji