Zefirino Grasi: Kulturološki smo u strašnoj fazi, ali i to će proći


Glavni i odgovorni urednik “Politikinog zabavnika” Zefirino Grasi ocenio je, gostujući u Novom danu televizije N1, da novinarstvo u Srbiji prolazi kroz najtežu fazu od završetka Drugog svetskog rata.

Grasi je, prelistavajući dnevnu štampu u jutarnjem programu televizije N1, primetio da su se u novinarstvu u Srbiji izgubile vrednosti, ali i profesionalizam.

“Ne vodi se računa o jeziku. To je nešto o čemu se nekada vodilo računa. Postavljao se standard. Imali ste u rečnicima Matice srpske objašnjenje za neke reči: ‘a Politika piše ovako’. Politika je tada bila standard”, podseća Grasi i dodaje da se “Politika” i danas drži tih stadnarda, odnosno da je malo iznad ostalih novina kada je reč o čuvanju srpskog jezika.

Što se tiče “Poltikinog zabavnika”, Grasi kaže da je taj magazin uspeo da pronađe forumlu koja funkcioniše već 77 godina – da stvari obrađuje iz “zabavnikovskog ugla”, malo iskosa, i da pronalazi nepoznate, ali zanimljive činjenice.

“Zabavnik” se, prema njegovim rečima, bavi trajnijim vrednostima – objavljuje zanimljive priče kroz koje će, na posredan način, uticati na pozitivne stvari koje treba da se dogode u ljudima.

Grasi ističe da su ljudima potrebne veća širina i opšta kultura, i da se “Zabanik” kroz svoje pisanje trudi da obrazuje čitaoce.

Osvrćući se na pisanje novina o rijaliti programima koji su preplavili domaće televizije, Grasi je ocenio da Srbija danas prolazi kroz fazu koja nam izgleda zastrašujuće, i koja na neki način to i jeste, ali ističe da su sve zemlje, kulturološki gledano, prolazile kroz isto, i veruje da će to biti ograničeno.

“Sociloški to može da se objasni kao odraz krize, nemaštine, beznađa… Ali mislim da je to privremeno”, kaže on.

PROČITAJTE I OVO:  Cinično, ironično i urnebesno smešno - "Osmi povjerenik" Renata Baretića

Gost Novog dana podseća i da je priča o tome kako dolaze sve lošije generacije, opšte mesto i priseća se kako ga je njegova majka svojevemeno kritikovala da nedovoljno čita knjige. Grasi kaže da je verovatno bilo istine u tome, ali navodi i da su se tokom njegovog odrastanja pojavljivale stvari koje su mu odvraćale pažnju, poput televizije. On primećuje da je stvari koje nam odvraćaju pažnju sve više i više, ali da su 24 sata u jednom danu jedina stvar koja ne može da se rastegne.

Komentarišući tekst lista “Blic” o đacima pešacima koji su pritom odlični đaci, urednik “Zabavnika” je rekao da to pokazuje koliko su ta deca moivisana da naprave iskorak iz tešog okruženja u kojem žive.

On navodi da Australija ima sličan problem, jer dosta dece raste po farmama koje su čak po 100-200 kilometara udaljene jedna od druge. Pošto je u takvim okolnostima nemoguće organizvati nastavu u školi, Australijanci su pokrenuli projekat obrazovanja preko računara, objašnjava gost Novog dana i veruje da bi slična rešenja mogla da se primene i u Srbiji.

Grasi se osvrnuo i na smrt legendarnog glumca Dragana Nikolića. On kaže da je imao priliku da ga upozna kada je kao član košarkaške ekipe Crvene zvezde bio gost u emisiji “Obraz uz obraz” koju je Nikolić vodio. “Posle smo se sreli nekoliko puta. Dosta njegovih filmova sam gledao, bio mi je drag lik. Ljudi koji su ga bolje poznavali kažu da je bio izuzetan čovek. Kada neko takav ode, uvek ostavlja neku tugu. Uvek pomislimo kako je šteta kako najbolji odlaze”, ističe urednik “Politikinog zabavnika”.

Izvor: N1info