Zašto je “Jedan pogrešan korak” pravi korak za srpsku književnost


Kada sam video da je objavljen roman Jedan pogrešan korak autora Marka Popovića bio sam oduševljen kao mačak Garfild na dijeti. Možda i malo više.

CelWAttWsAE6z76
Kampanja “Zgrabite Maestru”

Koreni ovakve reakcije kriju se u prethodnim negativnim iskustvima koja sam imao sa pojedinim prvim trilerima domaćih autora poput Plastica ili Srpskog psiha. Ništa manje loša iskustva nisam imao i sa stranim trilerima čije je objavljivanje pratila gromoglasna reklamna kampanja. Setimo se samo Maestre, verovatno najvećeg književnog razočaranja 2016. godine.

marko-popovic
Autor koji je preuzeo odgovornost za “Jedan pogrešan korak”

Marko Popović, istina, za svoj prvenac nije dobio bilbord u nekoj prometnoj ulici (ili ga, makar, nisam video), ali je dobio zvaničnu promociju u organizaciji izdavačke kuće koja ovakve stvari organizuje uglavnom samo svojim zlatnim kokama među autorima.

Dakle, imajući ovakvu predistoriju u vidu, na čitanje sam prionuo sa velikim neoduševljenjem .

Marko Popović možda nije zaslužio ovako sumoran uvod u prikaz njegove knjige, ali ponekad je potrebno da se siđe u mračno okno zagušljivog rudnika da bi sa našao neki dijamant. Jedan pogrešan korak je upravo takav mineral u srpskoj književnosti. Fraza bi bila da napišem kako je u pitanju „nebrušeni dijamant“. Fraza i neistina, jer je Marko Popović majstorski oblikovao svoje delo.

m4_small
Kartica koju je glavni junak godinama priželjkivao

Roman počinje izlaskom iz zatvora. Gorana Borotu, koji je na robiji završio jer je izazvao saobraćajnu nesreću, na zatvorskoj kapiji dočekuje njegov savršeni brat Dušan. Dušan ima sve što Goran nema – uspešnu karijeru doktora, suprugu, sina… Goran veoma brzo uspeva da svoj život na margini pretvori u kolotečinu. Život mu se svodi na povremeni neobavezan seks sa prolaznim devojkama i odlaske kod brata.

Međutim, iznenadni nestanak Goranovog brata Dušana ruši… hm… sve pred sobom. Dok traga Dušanom Goran polako otkriva da se iza savršenog brata kome je podredio ceo svoj život krije osoba koju izgleda niko nije dobro poznavao.

PROČITAJTE I OVO:  Putujući cirkus porodice Darel

Marko Popović na maestralan način vodi priču, polako i blagovremeno nam otkrivajući scene i kulise na kojima se ovaj komad odigrava, uz pravovremeno uvođenje likova u zaplet. Goran Borota je samo nominalno glavni protagonista romana jer pored njega, sasvim ravnopravno, nastupaju i drugi junaci sa svim svojim džakovima kamenja koje im je život u Srbiji stavio na leđa.

958502-curuvija-palata-pravde-181013-ra
Junaci Popovićevog romana ili slučajni prolaznici?

U romanu Jedan pogrešan korak autor, poput nordijskih majstora trilera, kroz krimi priču prikazuje i aktuelnu društvenu sliku savremene Srbije. A ta slika nije lepa. Plejada osobenih mafijaša i kriminalaca koji ni tokom čuvenih devedesetih nisu bili jači, korumpiranih ili nesposobnih policajaca i političara, saradnika Službe na tradicionalnom zadatku uklanjanja nezgodnih svedoka, nezaštićenih građana na ivici egzistencije pokazuju ono što svi mi već znamo. Šteta što takvo znanje obično tradicionalno zakaže na dan održavanja izbora.

Jedan pogrešan korak možda nije dobio medijsku pažnju kakvu zaslužuje, ali verujem da će reklamna kampanja u narodu poznata kao od usta do usta iliti talasi Radio Mileve učiniti da stigne do velikog broja ljudi.

Verovatno najbolju preporuku romana je dao Dimitrije Vojnov koji je napisao kako „trileri domaćih pisaca imaju sve kao američki, osim velikih tiraža i skupih ekranizacija. Mislim da će se posle ovog romana to promeniti.“

Mislimo.

Piše: Milan Aranđelović