White Ravens za knjigu Dar-mar


Knjiga Dar-mar (napisala Dragana Mladenović, ilustrovao Boris Kuzmanović) u izdanju Kreativnog centra
dobila je oznaku White Ravens za 2020. godinu i našla se u katalogu Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu (International Youth Library), u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta.

Žiri je u obrazloženju, između ostalog, naveo sledeće: „Ova živahna, šarena i višestruko nagrađivana knjiga sastoji se od neprestanog i vrcavog ukrštanja i preplitanja značenja i jezika. Dragana Mladenović (1977) i Boris Kuzmanović (1980) prave kreativni haos, namerno sejući zabunu i oduševljenje i kroz tekst i kroz ilustraciju. Nezgrapne figure prevelikih očiju u suludoj jurnjavi s disproporcionalnim stvorenjima uramljene su u biserne ramove ispunjene živim bojama. Ilustracije prožimaju kratku formu i pesme, od kojih svaka ima uljeza (reč ili frazu koja se ni sa čim ne rimuje ili tu ne pripada) kog čitaoci treba da uoče: umesto da se ide u supermarket, ide se u superparket, u kojem treba kupiti litar hleba, kilogram mleka, glavobolju protiv leka… Poigravanje zvukom i značenjem, kao i izvrtanje reči, pruža čitaocu neizmernu zabavu, zbog čega knjigu Dar-mar treba čitati pažljivo i iznova joj se vraćati.“

Oznaku White Ravens dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi s jezikom, sadržinom i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova na 36 jezika i iz 56 zemalja.

Svake godine stručnjaci za književnost iz Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu biraju nove knjige iz celog sveta koje smatraju posebno značajnim. Spisak tih dela objavljuje se u katalogu White Ravens, prvi put štampanom 1993. godine.

PROČITAJTE I OVO:  "Knjiga o Titu" Dobrice Ćosića u prodaji ekskluzivno tokom Noći knjige

Četiri izdanja Kreativnog centra dobila su do sada prestižnu oznaku White Ravens:

Knjiga Koga se tiče kako žive priče Dejana Aleksića – 2015. godina;
Roman Leto kada sam naučila da letim Jasminke Petrović – 2016. godina;
Roman Krokodil peva Vesne Aleksić – 2018. godina;
Zbirka pesama Dar-mar Dragane Mladenović – 2020. godina.

Izdavači iz celog sveta svake godine šalju odabrane knjige Međunarodnoj biblioteci za decu. Sve te knjige ostaju u fondu biblioteke. Digitalni katalog (www.childrenslibrary.org/servlet/WhiteRavens) sadrži 3.557 knjiga iz 84 zemlje, na 60 jezika. Pretraga je moguća po ključnoj reči, godini u kojoj je knjiga odabrana da uđe u katalog, po zemlji iz koje dolazi, jeziku na kojem je objavljena itd.