Verovali ili ne: Lopovi ukrali knjige


Nepoznati provalnici su odneli više od 50 knjiga iz oblasti filozofije, religije i društvenih nauka, čija se vrednost meri u stotinama hiljada dinara.

Da na meti razbojnika nisu više samo banke, prodavnice, novčanici ili zlatni lančići, potvrđuje krajnje neobična pljačka koja se u noći između 26. i 27. januara dogodila u prestonici.
U mirnom i najelitnijem delu Beograda, na Dedinjskom brdu, opljačkana je biblioteka “Isidora Sekulić” u Ulici Banjički venac 28a! Lopovi su odneli više od 50 knjiga iz oblasti filozofije, religije i društvenih nauka, čija se vrednost meri u stotinama hiljada dinara. Pomenuta biblioteka i ranije je bila na meti lopova, a zaposlene dodatno šokira to što lopovi ne prezaju ni od video-nadzora.

– U pitanju su nove i veoma skupe knjige, koje je biblioteka nedavno nabavila. Lopovi su razbili stakleni izlog i provalili unutra tokom noći. Niko od stanara okolnih zgrada navodno nije ništa čuo, a pljačku su prijavili bibliotekari koji su ujutru došli na posao – rekao je za “Alo!” izvor iz policije.

Ovo nije prvi put da se ova biblioteka našla na udaru razbojnika, a kako tvrdi naš izvor, lopovima je posebno zanimljiva zbog svog položaja. Izolovana od ulice, u gotovo mrklom mraku podno stambene zgrade, osnovni su razlozi zbog kojih je popularna među kradljivcima.
– Biblioteka “Isidora Sekulić”, koja je inače ogranak Biblioteke grada Beograda, nažalost, nije usamljen primer jer se knjige u poslednje vreme sve više kradu. Lopovi vrlo dobro znaju koje su knjige skupe i čijom preprodajom mogu dobro da zarade. Kradu se najčešće enciklopedije, rečnici, monografije, a manje beletristika – kaže naš izvor.
Lopovi su se toliko izvešteli, da uprkos pojačanim merama bezbednosti i video-nadzorima koje gotovo svaka biblioteka poseduje, uspevaju da počine razbojništvo, a da često ne budu ni identifikovani. Iako sve knjige koje su u vlasništvu biblioteke imaju uredne pečate, one ukradene obično završe kod uličnih preprodavaca, gde se mogu kupiti upola cene.

PROČITAJTE I OVO:  Književni razgovori – gost Vule Žurić

Izvor: ALO!