Nagrada “Kočićevo pero” za proleće 2016. godine dodeljena je Vasi Pavkoviću za knjigu “Okean Dunav”, u izdanju Zadužbine “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd, saopštila je Zadužbina “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd.

“Kočićevo pero” se dodeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči, a jednoglasnu odluku o laureatu doneo je žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

“Već naslov najnovije prozne zbirke “Okean Dunav” Vase Pavkovića, antinomijom svoga značenja, zaustavlja čitaočev pogled i fiksira ga u čvor nedoumice, jer okean, tajanstvena nesaglediva voda, večna i beskrajna, i Dunav, reka čije se obale mogu povezati pogledom, ali u koju se ne može dva puta zakoračiti, sačinjeni su od iste materijalne supstance, ali su značajno različiti ukazujući na jednostavnom primeru da je svet neuporedivo složeniji nego što nam se čini”, primetio je Vukolić.

Prema Vukolićevim rečima, za čoveka Pavkovićevog duha i radoznalosti, čoveka kontemplacije, ali i nesputanog aktivizma, sve može da bude podsticaj dubokog razmišljanja i umetničke kreacije.

Nagrada “Kočićevo pero” biće svečano uručena laureatu 13. juna u podne u prostorijama Srpskog književnog društva u Beogradu.

Izvor: RTV

Comments

comments

Related Posts