Ujak Ane Frank je bio gej?


Nedavno otkrivene stranice dnevnika Ane Frank pokazuju kako je njen ujak najverovatnije bio homoseksualac.

Iz muzeja Kuća Ane Frank u Amsterdamu kažu kako su koristili novu tehnologiju kako bi mogli da otkriju šta je napisano na dve stranice dnevnika za koje se smatralo da su zauvek izgubljene. Ove dve stranice bile su prekrivene smeđim papirom koji je zalepljen preko njih i do sada niko nije želeo da ih odlepljuje i na taj način rizikuje da stranice budu oštećene.

Zato je morao da bude primenjen novi plan kako bi bilo otkriveno šta se krije ispod ovih stranica. Prelepljene stranice su fotografisane pod jakim svetlom, a zatim je korišćen specijalni softver za obradu slika kako bi se otkrile reči koje su se teško čitale zbog teksta na drugoj strani papira.

Ana, koja je tada imala trinaest godina, napisala je te dve stranice manje od tri meseca pre nego što je njena porodica počela da se krije u tajnoj prostoriji kuće pored kanala u Amsterdamu.

Otkriveno je nekoliko šala, Anino mišljenje o seksualnosti, a zatim i deo teksta koji govori o seksualnosti njenog ujaka.

„Znaš li zašto su nemačke devojke iz Vermahta u Holandiji?“, napisala je Ana u jednom vicu. „Kako bi služile kao dušeci za vojnike.”

„Svi muškarci, ako su normalni, idu sa ženama, takve žene im prilaze na ulici i onda oni idu zajedno“, piše Ana u jednom od narednih pasusa. „U Parizu postoje velike kuće za to. Tata je bio tamo. Ujka Volter nije normalan. Devojke ovo rade za pare.“

Iako dnevnik koji je Ana Frank vodila predstavljaju specifično svedočanstvo o Drugom svetskom ratu objavljeno delo je redigovano, dok su pojedini delovi nisu nikada objavljeni.

PROČITAJTE I OVO:  Gabrijel Garsija Markes – neobični citati o običnom životu

Anin otac Oto koji je zaslužan što je dnevnik ugledao svetlo dana izbacio je deo u kome se govori o njenoj biseksualnosti.

Uprkos tome što se Ana ne izjašnjava direktno o svojoj seksualnosti, ona priča o privlačnosti koju gaji prema dečaku Piteru i devojci Žak.

„Kada sam jednom prilikom provela noć kod Žak više nisam mogla da skrivam svoju radoznalost prema njenom telu koje je za mene, do tada, oduvek bilo skriveno“, napisala je Ana u delu koji je izbačen. „Pitala sam je da li bi, kao dokaz našeg prijateljstva, mogle jedna drugoj da dodirujemo grudi. Žak je odbila. Jednom sam imala ogromnu želju da je poljubim, što sam i učinila. Svaki put kada vidim nago žensko telo, poput Venere u mom udžbeniku iz istorije umetnosti, dolazim do ushićenja. Ponekad ih doživljavam tako prelepim da jedva suzdržavam suze. Da sam samo imala devojku!“

Izvor: GayStarNews