Povodom nedavno završenog 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Udruženje izdavača i knjižara Srbije izdalo je saopštenje koje prenosimo u celosti:

“Udruženje izdavača i knjižara Srbije smatra da je koncept Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu veoma dobar, o čemu svedoči duga tradicija i mnoge činjenice – broj posetilaca, koji je iz godine u godinu konstantan i blizu 200.000, sve više mladih koji dolaze na Sajam knjiga, kao i broj izlagača, akreditovanih novinara, gostiju iz inostranstva i različitih institucija.

Beogradski sajam knjiga je tokom godina stekao veliki međunarodni ugled i sa razlogom se smatra jednim od najboljih sajmova knjiga u Evropi, odmah iza sajmova u Frankfurtu i Bolonji. Osim izlagača i posetilaca, na Sajmu su veoma prisutni i autori iz Srbije i inostranstva, koji na štandovima matičnih izdavačkih kuća predstavljaju svoja dela, komuniciraju sa čitaocima i na pravi način doprinose popularizaciji čitanja.

Sigurno je da postoji prostor da se unapredi kvalitet Sajma knjiga, a da bi se to desilo, smatramo da bi izdavači preko svog reprezentativnog udruženja morali da imaju predstavnika u Odboru Beogradskog sajma knjiga, što je i bio slučaj do 2016. godine. Na taj način komunikacija sa izdavačima bi bila bolja, programski sadržaji još bogatiji i sve bi ovo dodatno izdvojilo Sajam knjiga kao jednu od najvećih kulturnih manifestacija u regionu.”


ČITAJTE  Skandinavski novembar: Knausgor i Indridason

Leave a Reply

Your email address will not be published.