U SKC-u predstavljena knjiga o Milanu Mladenoviću


U Velikoj sali beogradskog Studentskog kulturnog centra, sinoć je održana promocija knjige “Mesto u mećavi” Aleksandra Žikića – priča o Milanu Mladenoviću, gitaristi, pevaču i vođi kultnog sastava Ekatarina Velika.

Uvodnu reč dao je Dejan Papić, direktor “Lagune”, koja je i izdavač knjige, predstavljene kao “najizraženiji portret jednog rok umetnika u domaćoj publicistici”, dok je odlomke iz knjige čitala glumica Lora Orlović.

– Aleksandar Žikić je najadekvatniji pisac, a Laguna najadekvatniji izdavač za ovu knjigu, kao što je i SKC najadekvatnije mesto za njeno predstavljanje – istakao je Papić, podsetivši da je 1980. godine baš u SKC-u prvi put čuo Milana Mladenovića, koji je tada nastupao sa grupom Šarlo Akrobata, dodajući da je “osećao potrebu da vrati dug jednom vremenu”.

Novinar Goran Tarlać je odao priznanje Žikiću, navodeći da je on “bio pravi čovek da napiše knjigu o Milanu Mladenovuću”.

– Rezultat je jedna izuzetna knjiga o jednom izuzetnom životu i karijeri – zaključio je Tarlać.

Kao što je i sam autor knjige napisao, Milan je imao neosporan značaj za domaću rok scenu, te da je imao udeo u životima svih koji su ga poznavali, kao i da je uticao na generacije poklonika.

– Milan i dalje uzburkava duhove, a njegova muzika još uvek traje, i 20 godina posle njegove smrti – rekao je Aleksandar Žikić, istakavši da je knjiga “pre svega priča o Milanu Mladenoviću”.

Svoju knjigu opisuje kao “studiju profesionalnog delovanja Milana Mladenovića, koja ne sadrži ništa lično ni privatno što bi moglo da naruši ono što je Milan hteo da zadrži za sebe”.

Žikić je rekao da je kao umetnik, Milan Mladenović bio “jedinstven primer nekoga ko je uspeo da okupi toliko puno ljudi oko sebe i oko EKV-a”.

PROČITAJTE I OVO:  Zorannah objavljuje ljubavni roman

– Milan nije dozvolio da ga modeliraju već je sa punim umetničkim i čličnim integritetom radio na najbolji mogući način u datim okolnostima. To da ne moramo da snižavamo svoje kriterijume da bismo se nekom dopali, najveće je nasleđe Milana Mladenovića i EKV-a – zaključio je Žikić.

Na promociji knjige, govorila je i Sandra Rančić, koautorka filma “EKV- Kao da je bilo nekad” koji je publika mogla da vidi nakon zvaničnog dela promocije i nastupa sastava IQV – EKV Tribute Band i specijalnih gostiju, bivšeg bubnjara EKV-a Firčija i Dade Topića.

Rančić je dodala da je knjiga dokaz da je uticaj EKV-a danas čak i veći nego pre 20 godina, dok najavljuje nove filmske projekte posvećene ovom značajnom bendu.

– Stvarajući u vremenu rastakanja svih vrednosti, nije pronašao zaklonjeno mesto u mećavi koja je besnela oko njega. Zajendo sa jednom kompletnom postavom EKV-a otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom onu retku vrtu nasleđa koja se zasniva koliko na originalnosti umetničkog izraza, toliko i na etičkoj uzvišenosti stvaraoca – kaže Žikić u svojoj knjizi za Milana Mladenovića.

Izvor: Blic