U prodaji “Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj)”


Izdavačka kuća Evro Book objavila je roman „Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj)“ popularnog švedskog pisca Junasa Junasona, čiji su romani „Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao“ i „Devojka koja je spasla kralja Švedske“ bili bestseleri i na srpskom i na svetskom tržištu.

ubica_andes_i_njegovi_prijatelji_i_poneki_neprijatelj_

O romanu:

Juan Andešon, poznatiji kao Ubica Andeš, bio je bezmalo redovan gost u neobičnom pansionu Jezerski vrt. Ne baš vešt na rečima, rano je shvatio da može da istera svoje ako nasrne na svakog ko mu protivreči, ili bar odglumi da će to uraditi, i time za kratko vreme prokrčio sebi put u loše društvo.

Igrom slučaja, put tog „nežnog“ siledžije ukrstiće se s putem Pera Pešona, recepcionera u pansionu Jezerski vrt, sina ogorčenog ljubitelja kapljice i radnice parking-servisa koja je sanjala da bude nastavnica jezika. Tom neobičnom dvojcu pridružiće se i Juana Ćelander, koja je po očevoj želji rukopoložena kao sveštenica u Švedskoj crkvi, ali malo kasnije – po sopstvenim zaslugama – raščinjena.

Rešeni da uzmu od života ono što im „pripada“, njih troje će sklopiti čudan ortakluk i razviti posao nudeći usluge gradskim kriminalcima i svima koji žele nekog da uklone, polome mu kosti, ili ga malo prevaspitaju. Iako posao cveta, Ubica Andeš neočekivano je „našao Boga“, – doživeo je korenit duhovni preobražaj i odlučio da se vrati na pravi put.

Ali poznato je da nevolja nikad ne dolazi sama: I ne sanjajući da bi Ubica Andeš mogao da im okrene leđa, Per Pešon i Juana Ćelander unapred su naplatili neke usluge, navukavši tako sebi na vrat opasne pripadnike švedskog podzemlja…

O autoru:

Junas Junason, pravim imenom Per-Ola Junas Junason, rođen je 6. jula 1961. godine. Nekadašnji istaknuti švedski novinar i urednik svetsku slavu stekao je objavivši roman prvenac Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao (2009), koji je prodat u milionskim tiražima širom sveta, i ovenčan većim brojem švedskih i međunarodnih književnih priznanja.

PROČITAJTE I OVO:  Utorak na štandu Lagune

Junason, sin vozača kola hitne pomoći i medicinske sestre, rođen je i odrastao u gradu Vekšeu, na jugu Švedske. Posle studija švedskog i španskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Geteborgu, Junason je radio kao novinar u listu Samalandsposten u svom rodnom gradu, da bi potom prešao u redakciju švedskog večernjeg lista Ekspresen, gde je ostao do 1994. Dve godine kasnije osniva medijsku kompaniju OTW, koja će postići veliki uspeh; prevashodno zahvaljujući Junasovom ličnom zalaganju, firma je u jednom trenutku imala stotinak stalno zaposlenih.

Zbog stresne prirode posla i možda previsoko postavljenih ciljeva, ali prvenstveno usled zdravstvenih tegoba koje su ga neminovno sustigle, Junason je 2005. bio primoran da, posle pune dve decenije rada u medijima, iz temelja promeni način života. Prodao je firmu i preselio se u zabačeni deo Sedermanlanda, na istočnoj švedskoj obali, gde je neko vreme živeo sâm s mačorom Molotovom.

U februaru 2007. godine oženio se Norvežankom, sa kojom se preselio u Švajcarsku, gde je konačno mogao da se usredsredi na knjigu koju je odavno pokušavao da privede kraju, Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao (Mladinska Knjiga, Beograd, 2013). Posle razvoda i iscrpljujuće borbe za starateljstvo nad sinom, iz koje je izašao kao pobednik, Junason se preselio na švedsko ostrvo Gotland, gde je nastao i njegov drugi roman Devojka koja je spasla kralja Švedske (Evro-Giunti, Beograd, 2015). Samo godinu dana kasnije, pred vama je i treće urnebesno Junasonovo delo Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj).