Turski pisac brani vlast


Mustafa Akjol, turski pisac, novinar i saradnik najpoznatijih svetskih medijskih kuća poput Njujork tajmsa, u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz istakao je da je kao žestoki protivnik vojnog udara protiv izabrane vlasti srećan što je puč propao i što je vlast preuzela kontrolu nad situacijom i pružila otpor onima koji su želeli da kreiraju haos u državi.

“Ovo nije bio pokušaj udara iza kojeg je stajala čitava vojska. To je, ipak, bio pokušaj jedne manje grupe. Ostatak vojske ostao je lojalan vlastima, i to zajedno s policijom, obavještajnim sektorom te administracijom. Takođe, najveću ulogu su možda odigrali građani, koji su reagovali na ovaj vojni udar”, rekao je Akjol.

On je potez predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da pozove građane na ulice ocenio kao hrabar, jer su u nemirima stradali i građani.

“Dakle, celo društvo je jasno stalo na stranu vlasti”, rekao je Akjol.

Odgovarajući na pitanje kako će se državni udar odraziti na budućnost Turske, pisac je rekao da očekuje veliki talas hapšenja i kažnjavanja svih onih koji su upleteni.

“Međutim, Turska mora biti oprezna da se to ne pretvori u slepi ‘lov na veštice’ protiv nedužnih ljudi”, upozorio je on

Akjol je istakao da stabilizacija država zavisi od Erdogana i njegovog vođenja države.

“On je preživeo ovaj vojni udar i to je dobro, jer bi, u suprotnom, došlo do katastrofe. Ali nakon ovoga treba hapsiti one za koje se zaista utvrdi da su povezani s udarom”, rekao je Akjol. “Vlast je uprla prst u Gulena i njegovu zajednicu. Ako su oni koji su bili umešani u ovaj vojni udar povezani s Gulenom, onda on zaista treba biti najodgovornija osoba. Ali to ne treba da znači da treba okriviti svakog člana njegove zajednice, dakle, ljude koji nemaju veze s ovim udarom.”

PROČITAJTE I OVO:  Preminuo Iv Bonfoa, najpoznatiji savremeni francuski pesnik

Akjol je za “Dnevni avaz” rekao da treba uzeti u obzir Gulenovo demantovanje ovih navoda, ali i podsetiti da je u prošlosti bilo slučajeva kada je odbacivana odgovornost za određene teške postupke, ali se ispostavilo upravo suprotno.

“Među onima sam koji smatraju da Gulen treba biti osumnjičen da je odigrao ulogu u ovim incidentima. Ali to treba utvrditi u fer suđenju”, rekao je Akjol.

Pisac je istakao da je neophodno uspostaviti civilizacijski dijalog s opozicijom. “Opozicija se, na primer, već izjasnila protiv udara, tako da ona ne treba da snosi posledice. Uvažavanje te činjenice pomoglo bi Erdoganu da uspostavi civilizacijski dijalog s opozicijom, ali i sa sekularnim medijima. Jer opozicija je praktično stala na stranu Erdogana i njegove AKP partije te se suprotstavila vojnom udaru”, zaključio je Akjol.

Izvor: Nedeljnik