“Triptih”: Ubistva na dnu kace


Jedan prljav pandur, jedan ekscentričan agent, jedna nezgodna, ali zgodna, policajka, jedna stroga, ali pravedna, šefica, jedan bivši robijaš i jedan serijski ubica.

Prljavi pandur je Majkl Ormvud, detektiv i veteran iz Zalivskog rata koji već deset godina… hm… pošteno obavlja svoju dužnost zaštitnika reda, mira i zakona. Ekscentričan agent je Vil Trent koga je šefica upravo priključila istražnom timu policije Atlante kao savetnika u istrazi ubistva tamnopute prostitutke na heroinu Ališe Monro.

Između ostalih osobenosti Trent ima i disleksiju. Zato ponekada mora da veruje u ono što mu pročita prepošteni Majkl Ormvud. Zgodna, ali nezgodna, policajka je Endži Polaski koja je, između ostalih, bila u erotskoj vezi i sa Trentom i sa Ormvudom što svakako doprinosi tenziji u njihovoj istrazi. Bivši robijaš je Džonatan Šeli koji je pre dvadeset godina osuđen za monstruozno ubistvo svoje školske drugarice. Nakon izlaska iz zatvora Šeli pokušava da se integriše u društvo i postane koristan član društvene zajednice, ali u jednom trenutku otkriva da neko koristi njegov identitet za svoje prljave poslove. Takođe otkriva da je Ališa Monro ubijena na sličan način kao što je ubijena devojka zbog čijeg ubistva je robijao dve decenije. Ono što je jezivo jeste činjenica da Ališa Monro nije prva žrtva, a neće biti ni poslednja.

Kroz policijsku jurnjavu za serijskim ubicom u romanu Triptih, koji je u prevodu Branislave Radević Stojiljković nedavno objavila izdavačka kuća Laguna, Karin Sloter nas vodi ulicama Atlante koja dugo vremena istrajava u tome da se nalazi na listi prvih deset gradova sa najviše nasilja u Americi. U Atlanti sa prigradskim naseljima svake godine se prijavi više od hiljadu silovanja. Toliko se prijavi. Na nivou Sjedinjenih Država 44% žrtava silovanja mlađe je od osamnaest godina, a 15% mlađe je od dvanaest godina. Procenjeno je da su u Sjedinjenim Američkim Državama svakog minuta silovane 1,3 žene.

PROČITAJTE I OVO:  Potipisivanje protokola o saradnji sa Vladimirom Pištalom u SNP-u

Upravo nam takvu Ameriku slika Karin Sloter. Ona nam secira oblast Grejdi houms gde živi populacija od koje su svi odavno digli ruke. Deca oba pola se već sa jedanaest-dvanaest godina regrutuju za prostituciju, ubijanje i drogiranje. Veoma često sve tri stvari zajedno. Devojčice rano upoznaju čari droge, a onda i najbolji način da zarade za nju. I retko koja od njih uspeva da se izvuče iz tog začaranog kruga u kome su zarobljene. Jedan od junka romana cinično primećuje kako je to upravo kapitalizam koji Amerika neguje i u kome je država spremnija da potroši milione na popravku štete koja je napravljena umesto da mnogo manje novca uloži u tu decu pre nego što postanu škart roba. „Novac ne štiti vašu decu od droga, jednostavno im omogući kvalitetnije droge“, kaže još jedan junak romana.

Triptih je prvi roman u serijalu o Viliju Trentu. U pitanju je klasičan policijski krimić o jurnjavi za serijskim ubicom na samom društvenom dnu. Ako ste ljubitelj ovakvih filmova, serija i knjiga onda je Triptih prava knjiga za vas.

Piše: Milan Aranđelović