Foto: Wikipedia

Tribna: Franc Kafka kao proces koji traje


Ove godine 3. juna navršava se čitav vek od smrti Franca Кafke, a njegovo delo i dalje u punom kapacitetu komunicira sa našim vremenom.

Ne samo da se čitaju i proučavaju kao svevremenska metafora, već su Preobražaj, Proces, Zamak i druga srećom sačuvana dela, stalna inspiracija muzičarima slikarima, pa i kreatorima kompjuterskih programa (softverski program Кafka iz 2012. dobio je ime po omiljenom piscu svog tvorca).

Кafkine priče i romani „stvaraju sopstvene čitaoce“, kao što je napisao Jovica Aćin, koji je preveo i priredio Кafkina sabrana dela (Službeni glasnik, 2022.)

PROČITAJTE I OVO:  Mesto na kome je Kafka sagradio svoj „Zamak“
PROČITAJTE I OVO:  Pravi Kafkin zamak se uzdiže nad obalom Sredozemnog mora

Tokom razgovora sa proučavaocima književnosti mlađe generacije Кatarinom Pantović, istraživačem saradnikom na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu i doktorantkinjom na komparativnoj književnosti u Novom Sadu, i Vukom Petrovićem, vanrednim profesorom na Кatedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, koji će biti održan u sredu, 24. aprila  sa početkom u 19 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7), pokušaće da se rasvetle bar neke od tajni Кafkine poetike.