Talični Tom i dalje jaše: Za 75. rođendan dobio kovanicu sa svojim likom


Talični Tom – koji puca brže od sopstvene senke, jaše najpametnijeg konja na svetu, a prati ga najgluplji pas, slavi 75. rođendan! On pravdi privodi okorele kriminalce, a najveći protivnici su mu zloglasna braća Dalton.

Parodija američkih kauboja, pravi stereotip uterivača pravde s Divljeg zapada čije je lice “pozajmljeno” od slavnog glumca Garija Kupera, nastao je iz pera belgijskog crtača Morisa, koji je njegove avanture godinama crtao i pisao sve dok mu se nije pridružio francuski pisac, tvorac jednako popularnih Asteriksa i Obeliksa, Rene Goskini.

Njih dvojica su suspešno sarađivali sve do Goskinijeve smrti, a Moris je Taličnog, u saradnji s nizom drugih pisaca, nastavio da crta dok i on, 2001. godine, nije preminuo. Međutim, usamljeni kauboj još uvek jaše, a sada ga crta francuski umetnik Herv Darmenton – Achdé.

Talični se nekoliko puta našao i na meti kritičara i politički korektnih dušebrižnika, prvo zbog cigareta koje večito drži među zubima, zbog čega je u jednoj verziji nosio i nikotinski flaster, a zatim i zbog preteranog karikiranja i stereotipa u vezi sa Američkim Indijancima, Afroamerikancima i Meksikancima koji su se u stripu pojavljivali. Ismevao je Moris u stripu i brojne poznate ličnosti, među kojima su i Selin Dion i Gručo Marks.

Ali, Talični Tom danas je jedan od najdugovečnijih, najpoznatijih i najprodavanijih stripova u Evropi – preveden je na dvadeset i tri jezika i adaptiran u brojne druge medije – prema njemu snimljen je niz animiranih i igranih filmova, televizijskih serija i napravljeno nekoliko video-igara. Ima i spomenike u nekoliko gradova pa i svoju ulicu u Belgiji. Francuska je pak u čast 75. godišnjice prvog objavljivanja stripa u decembru 1946. godine, sada izdala i posebnu kovanicu od 10 evra s njegovim likom.

Izvor: Večernji.hr/B92.net


PROČITAJTE I OVO:  Iron Man je nastao kao deo izazova koji je postavio Sten Li