“Šund, propaganda i literarna prostitucija” – novi roman Eldina Eminovića


Upravo je objavljen peti roman bosanskohercegovačkog pisca Eldina Eminovića u izdanju beogradske izdavačke kuće Metaphysica. “Šund, propaganda i literarna prostitucija” je roman o devedesetim godinama pisan sa određene vremenske distance, i poseduje mudrost i znanje posledice, ali zbog toga ne gubi nijednog trena svoju posrednost, autentičnost i svežinu.

Zanimljivo je napomenuti da u njemu Beograd igra značajnu ulogu. Sam autor se veže u jednom delu romana neopozivo i dokraja za ovaj grad, njegovu tragiku i besmrtnost, ne skrivajući svoju ljubav prema muzici i iskrene simpatije prema uličnim herojima tog doba. Prava je avantura doživeti srpsku metropolu sa očima nekog ko nije iz Republike Srbije nakon svih nesretnih događaja koji su pratili te mutne godine previranja i sukoba. Glavni protagonista romana pisac Denis traži pravi umetnički i književni izraz. Iako je ovaj put popločan dobrim namerama, njegove reči nekada zvuče ko psovka kočijaša zbog vremena o kojem piše. Vremena kada se glava gubila za sitnicu, vremena huškanja i mržnje, vremena vatrenog oružja, droga, štandova od kartonski kutija i seksa bez kontracepcijskih sredstava.

Pisac Denis u potrazi za pravim rečima od jednoćelijske amebe se uzdiže na samo nebo, gde obitava inteligencija koja je stajala iza prvog događaja u svemiru. U tom košmaru misli, događaja i previranja prodaje dušu onom ko je proklet za sva vremena.

Ovo je roman intelektualnog razvrata i ludila, koji se dešavaju tu pred našim očima, dve ulice dalje, u stanu iznad našeg stana, sa druge strane reke. Delimično je ovo roman i o bunilu u koje je pao Beograd devedesetih godina prošlog veka. U ovoj knjizi Eminović ne štedi nikog. Roman čine veliki broj, na prvi pogled tematski odvojenih, kratkih i dugačkih priča, ali nijedna od njih nema svoj jasan i konačni kraj. Tako da se mirno može reći da je ovo knjiga sačinjena od početaka. Eminović približava filozofiju i simboliku Novog Doba, veže se sa uličnim herojima, poziva na poštovanje vrhovnog autoriteta, stvara virtualni grad, podiže zid među ljudima, prodaje dušu đavolu, ali ništa nije konačno i zauvijek u ovom romanu¸ čak ni smrt njegovih likova. Likovi iz romana su momci iz kraja, koji zebu zbog košave, i nose utoku ispod jakne, ali i izbjeglice, prodavaci vrtnih biljaka, članovi sekte, radnici u fabrici, zli, dobri, obrazovani, mudri i neznalice.

PROČITAJTE I OVO:  NBS: Predstavljanje prvog romana dramaturga Jovana Popovića

Nije ovo još jedan roman o devedesetim godinama. Ovo je krik pregažene generacije, barem onih koji su preživeli i mogu da kriknu.