“Sab(h)rana dela Viljema Šekspira” na srpski način


U subotu, 04. februara sa početkom u 20 časova u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad biće odigrana predstava Sab(h)rana dela Viljema Šekspira.

Sećate li se srednjoškolskih dana, kad ste za obaveznu lektiru čitali Romea i Juliju?  Dosadno, nerazumljivo i krajnje passe. E pa niste usamljeni u svom stavu.

A da li Šekspir valja? Apsolutno. Samo je stvar u postavci. Njegove drame su napisane pre više od četiri stotine godina godina. Zato je grupa američkih glumaca u projekat The Reduced Shakespeare Company odlučila da se poigra sa svim Šekspirovim delima i da ih predstavi smehotresno, britko, jednostavno i krajnje razumljivo. I onda, odjednom svi hrle da gledaju Šekspira. Mlađa pozorišna publika je bila oduševljena. Reduced Shakespeare postao jedna od najgledanijih pozorišnih predstava svih vremena.

U produkciji Gradskog pozorišta Jagodina, a u adaptaciji Branislava Nedića i glumaca koji igraju u predstavi, pred nama su Sab(h)rana dela Viljema Šekspira ali na srpski način. A petoro glumaca će vam dokazati da trideset i sedam Šekspirovih dela može da se odigra na jedan sasvim drugačiji način. Uz prepoznatljiv srpski humor ova predstava postaje urnebesna komedija koja je na Jagodinskoj sceni već sedam godina.

Predstava ne postavlja nikakvo pitanje osim- zašto ja ovo nisam ranije gledao i kada ću ponovo a gleda se u dahu i pamti zauvek.

Volite li Šekspira? Naravno da ne. Šekspira niko ne voli. To je obično foliranje. Ovog Šekspira SVAKO mora da voli. Ako ni zbog čega drugog onda jer smo dobili odgovor na legendarno pitanje: „Skratiti ili ne skratiti, pitanje je sad”.

Skraćuj!