Sudski slučajevi koji su potresli Srbiju


Prvi sveobuhvatan i autentičan uvid u današnje stanje u srpskom pravosuđu stiže kao knjiga „Pod pritiskom“ Vladimira Vučinića, sudije sa stažom od preko 20 godina, koji napušta sud na proleće 2016. godine, na lični zahtev, posle montiranog disciplinskog postupka protiv njega, da bi ubrzo prešao u advokaturu.

Autor iznosi mnoge poznate slučajeve iz svoje sudijske karijere, od „drumske mafije“, ubistva Pukanića, krijumčarenja ljudi, pobune JSO i suđenja Legiji i Šariću, do afera „Telekom“ i „Bodrum“ ili procesa Saveznoj izbornoj komisiji posle 5. oktobra, a imao je prilike da učestvuje ili presuđuje u procesima protiv Čedomira Jovanovića, Predraga Bubala, Gorana Kneževića, Olivera Dulića, Zorana Drobnjaka, Milana Beka i drugih visokih zvaničnika i privrednika.

Prema rečima Vladimira Vučinića, motivaciju je pronašao u nastojanju da široj javnosti približi sudijski poziv iz jednog drugog, javnosti malo poznatog ugla. Kakva zaista u praksi može da bude karijera jednog sudije, kakva su njegova razmišljanja povodom predmeta u kojima je sudio, kako se oseća kada treba da uđe u sudnicu u kojoj ga čeka preko sto procesnih učesnika, zašto se karijera, koja je bila nadasve uspešna, tako završila?

„Smatrao sam da imam obavezu da napišem ovu knjigu, jer se radi o javnoj funkciji, od koje zavise sudbine drugih ljudi i o kojoj se često javno govori. Pored pomenutog, motiv je bio i taj da čitaocima prikažem neke slučajeve u kojima sam učestvovao kao sudija, od kojih je za većinu iz ove knjige javnost bila izuzetno zainteresovana, u toj meri da čak u vreme kada su se odvijala suđenja nije bilo informativne emisije da se nisu detaljno navodila.“

Svi postupci o kojima piše Vučinić ili su odavno završeni, neki i u skorije vreme, a u svega nekoliko još nije doneta pravnosnažna presuda iako traju više godina. U knjizi se ne komentarišu dokazi, niti prejudicira konačna odluka. Gotovo sva suđenja o kojima je pisao su bila javna, sledstveno svi podaci su javni, ili dostupni javnosti.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana "Plava tišina" u Biblioteci grada Beograda

Njegova odluka kao sudije da vrati putnu ispravu Miroslavu Miškoviću tokom sudskog procesa izazvala je medijsku hajku i interni mobing koji su ga primorali da se posle četvrt veka sudijske prakse, mimo svoje volje i uprkos priznanjima, preseli u advokaturu.

„Sudijski poziv je jedan od retkih u kojem se traga za istinom. Šta se dešava i koliko može da boli neistina, naročito ako je izgovorena javno, u vezi sa jednim mojim postupanjem i zakonitom odlukom koju sam doneo, šta je protiv mene potom preduzeto, zbog čega sam bio izložen disciplinskom progonu i kako se završio ’moj slučaj’, smatrao sam da isto tako treba da napišem i otrgnem od zaborava. Ako ni zbog čega drugog onda upravo zbog istine“, istakao je Vučinić. „U tom smislu se ova knjiga mogla tako zvati, ali je ipak primat dobio naslov ’Pod pritiskom’, koji ne samo subjektivno već i objektivno odslikava dominantno osećanje i prilike kojima sam kao sudija bio izložen, što je, konačno, uslovilo da na lični zahtev napustim poziv koji sam najviše voleo i bio mu posvećen.“

Knjigu „Pod pritiskom“ nekadašnjeg sudije Vladimira Vučinića možete potražiti u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.