Stigao je “DNK” – napeti triler kraljice nordijskog noara


Izdavačka kuća Dokaz izdavaštvo upravo je objavila roman DNK islandske književnice Irse Sigurdardotir, za koji je 2016. godine u Danskoj dobila nagradu Palle Rosenkrantz, u kategoriji Najbolji kriminalistički roman godine.

O ROMANU: Mlada žena je brutalno ubijena u svom domu u Rejkjaviku. Jedini svedok ubistva je njena sedmogodišnja ćerka. Kada je nedugo zatim ubijena još jedna žena, policija je zbunjena jer, osim tragova pronađenih na mestu zločina, ne uviđa nikakvu vezu između žrtava.

Nedavno unapređeni policijski inspektor Huldar obraća se za pomoć dečjem psihologu Freji koja radi u Dečjem domu, ustanovi specijalizovanoj za pružanje pomoći deci koja su pretrpela neki vid traume. Njihova saradnja zakomplikovana je činjenicom da su nedavno proveli noć zajedno, kada se Huldar lažno predstavio kao stolar koji živi van grada…

Autorka bestselera Irsa Sigurdardotir ovim romanom potvrđuje svoju veštinu u kreiranju dinamične proze, jakih i uverljivih likova, kao i inteligentnog zapleta. Roman DNK je prvi u književnom serijalu koji za glavne likove ima dečjeg psihologa Freju i policijskog inspektora Huldara.

O AUTORKI: Irsa Sigurdardotir (Yrsa Sigurðardóttir, 1963) je nagrađivana islandska autorka koja je najpre pisala romane za decu, a u kriminalističkom žanru debitovala je 2005. godine romanom Poslednji rituali, koji je predstavljao početak bestseler serijala o Tori Gudmundsdotir. Od tada je napisala veliki broj trilera koji su prevedeni na više od trideset jezika. Sa romanom DNK, prvim u nagrađivanom serijalu o dečjem psihologu Freji i inspektoru Huldaru, učvrstila je svoju poziciju majstora pripovedanja i jednog od najboljih autora kriminalističke proze danas.

Živi u Rejkjaviku, gde radi kao građevinski inženjer.


PROČITAJTE I OVO:  Književno veče Vide Ognjenović u SKC Beograd