Šta povezuje Džona Stajnbeka i Duška Dugouška?


Ako ste ljubitelj klasične književnosti sigurno ste pročitali i Stajnbekovu knjigu O miševima i ljudima tako da znate sve o Leniju i Džordžu i njihovoj srceparajućoj potrazi za životom od plodova zemlje, slobodom i kunićima.

Postoje neke zanimljive činjenice vezane za ovu knjigu koje vam možda i nisu poznate. Ovo su neke od njih:

1) Stajnbek je i sam proživeo avanture Lenija i Džordža

Iako je diplomirao na Stenfordu i napisao pet knjiga pre nego što je započeo rad na knjizi O miševima i ljudima život Džona Stajnbeka je bio mnogo sličniji životu njegovih junaka nego životima čitaoca njegovih knjiga. „Radio sam u istom kraju u kome su radili junaci moga romana“, rekao je Stajnbek za Njujork Tajms 1937. godine. „Kao i iste poslove.“

2) Lik Lenija je zasnovan na osobi iz stvarnog života

U istom intervjuu za Njujork Tajms Stajnbek je pričao i o svom kolegi sa kojim je radio na osnovu koga je i kreirao lika Lenija Smola. „Leni je bio stvarna osoba“, rekao je Stajnbek. „On se sada nalazi u ludnici u Kaliforniji. Radio sam sa njim nedeljama. On nije ubio devojku. Ubio je upravnika ranča. Bio je besan jer je gazda otpustio njegovog ortaka pa je vilama probo pravo u upravnikov stomak. Video sam kako to radi. Nismo mogli ništa da preduzmemo sve dok nije bilo kasno.“

3) O miševima i ljudima je svojevrsna drama-novela

Stajnbek je podjednako voleo i dramska i prozna dela tako da O miševima i ljudima ima sličnosti sa oba medija. Poput drame tako i O miševima i ljudima ima tri čina. Naracija romana nosi obeležja pozorišne režije, a dijalozi podsećaju na nešto što možemo čuti u pozorištu.

4) Stajnbek je za O miševima i ljudima dobio nagradu za pozorišnu produkciju

PROČITAJTE I OVO:  Murakami: Teško je biti ja

Devet meseci nakon što je roman ugledao svetlo dana adaptiran je i za pozorište. Naredne godine Stajnbek je dobio nagradu za pozorišnu produkciju.

5) O miševima i ljudima je imao drugačiji naslov

Pre nego što je Stajnbek svoj roman preimenovao dajući omaž poemi škotskog pesnika Roberta Barnsa „To a Mouse, on Turning Her Up in Her Nest with the Plough“ on se zvao Nešto što se desilo.

6) Stajnbekov pas je pojeo O miševima i ljudima

Možda nam se ne dopada sudbina psa u romanu, ali možda je na nju uticalo i to što je Stajnbekov pas Tobi pojeo beležnicu u kojoj se nalazio prvobitni nacrt romana.

7) O miševima i ljudima je najčitanija knjiga u američkim školama

Tokom devedesetih godina Centar za nastavu i učenje književnosti svrstava Stajnbekov roman među deset najčitanijih u državnim, katoličkim i privatnim školama.

8) Ona je i jedna od najkontroverznijih knjiga

Popularnost O miševima i ljudima povlači sa sobom i negativne reakcije tako da se nalazi i na listi Američkog udruženja bibliotekara kao jedna od sto najzabranivanijih knjiga po bibliotekama.

9) O miševima i ljudima ima veliki uticaj i na Patka Daču i Duška Dugouška

Sećate li se avanture Duška Dugouška i Patka Dače, kada ne skrenu levo kod Lajkovca pa završe na Severnom polu gde upoznaju Snežnog čoveka („Paziću ga i maziću ga i zvaću ga Đoka!“)? Ovo je više nego jasna asocijacija na Lenija i njegov odnos prema miševima, kunićima i psima.

10) Aktivisti su O miševima i ljudima uvrstili u svoj program

Jedna nevladina organizacija iz Londona koja se bavi prevencijom i sprečavanjem nasilja među mladima uvrstila je O miševima i ljudima među knjige koje imaju edukativno dejstvo na odvraćanje mladih od nasilja kao i za učenje o nasilju.

PROČITAJTE I OVO:  Anegdota o Marku Tvenu i starleti

Ako još uvek niste pročitali ovu knjigu možda će vam se dopasti vest da ju je izdavačka kuća Laguna nedavno objavila na srpskom jeziku.

o_misevima_i_ljudima-dzon_stajnbek_v