Srpsko izdanje bestselera gradonačelnika Londona o Čerčilu


Beogradska izdavačka kuća “Albion buks” najavila je danas objavljivanje srpskog izdanja bestselera gradonačelnika Londona Borisa Džonsona “Faktor Čerčil”.

“Kontroverzni gradonačelnik Londona piše o čoveku koji je stvarao istoriju, premijeru Vinstonu Čerčilu i o tome koji je to faktor koji je Čerčila učinio najvećim britanskim državnikom svih vremena”, naveo je izdavač, koji objavljuje knjige britanskih autora.

Džonson piše o istorijskim činjenicama, kao i o čuvenim anegdotama, donoseći portret Čerčila, premijera Britanije u Drugom svetskom ratu, čije misli i danas mnogi državnici citiraju u svojim govorima.

“U izbornoj godini za Veliku Britaniju, koja će i za Džonsona, kao jednog od vodećih Torijevaca, imati veliku ličnu i profesionalnu važnost, nekadašnji novinar i sadašnji gradonačelnik Londona se vraća staroj tezi da istorija Britanije i sveta nikako ne bi bila ista da nije bilo ovog hrabrog stanovnika Ulice Dauning br 10”, naveo je izdavač.

Dodaje se i da su se mnogi među britanskim konzervativcima bunili protiv Čerčila, kao nekog ko će ih voditi u najtežim trenucima po Britaniju, ali da je upravo taj “faktor Čerčil” bio brana diktaturi i pobedi nacizma u Evropi.

“Iako često kritikovan zbog ‘otvorene komunikacije’, upravo ta otvorenost ga je učinila pionirom zdravstvenog, obrazovnog i sistema socijalne zaštite. Za Džonsona je Čerčil dokaz da jedan čovek, neustrašiv, genijalan i odlučan, može promeniti svet”, navodi Albion buks.

Ove godine se obeležava 50 godina od Čerčilove smrti.

Izvor: Beta


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Gvozdeni oblaci"