Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata


Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” u ponedeljak, 17. septembra sa početkom u 19 časova organizuje tribinu “Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata”.

Kad se (danas) upustite u izučavanje istorije srpske naučne fantastike lako se sazna za Jednu ugašenu zvezdu (1902) Lazara Komarčića i “Posle milijon godina” (1889) Dragutina J. Ilića kao prva samostalna dela naučne fantastike u srpskoj književnosti. I onda se desi Majski prevrat, pa rat, pa Veliki rat, pa Drugi, pa se promeni paradigma društva, pa sletimo na Mesec i već smo u poznatijim i žanrovski definisanim vodama Kosmoplova, Sirijusa, Kentaura… Ali ostade nam više decenija u kojima je Srbija pratila i čitala ne samo Verna, Velsa, Meri Šeli, Orvela, Zamjatina već i ruski i američki palp, što u časopisima što u stripu, gledala Put na mesec, Metropolis… Kakvi su odjeci toga u domaćoj književnosti? Da li, i kakvu, fantastiku pišu naši pisci u tom periodu?

Miodrag Milovanović, autor knjige “Srpska naučna fantastika”, pokušaće da rasvetli ovu epohu iz ugla naučne fantastike, ukaže na probleme sa kojima se susretao izučavajući je, kao i neka ključna dela iz tog perioda.

Tribina će biti održana u DOmu omladine Beograda.


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige „Glasovi iz gluve sobe“ Blagoja Grahovca