Ruski sveštenik bacio anatemu: Čehov ne valja, Pepa prase kvari decu


Otac Dmitrij Smirnov kaže da bi deci trebalo prikazivati samo stare crtane filmove, a ne i crtaće novije produkcije i dodao da ih ni on ne pokazuje svojoj deci

Deci ne bi trebalo puštati moderne crtane filmove, a neke knjige, među kojima su i dela Antona Pavloviča Čehova, trebalo bi izbaciti iz školske lektire, smatraju u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Otac Dmitrij Smirnov, rukovodilac patrijaršijske komisije za pitanja porodice i zaštitu materinstva, kaže da bi deci trebalo prikazivati samo stare crtane filmove, a ne i crtaće novije produkcije i dodao da ih ni on ne pokazuje svojoj deci, piše blic.rs.

– I ja imam decu i veoma pažljivo biramo filmove koje gledamo, a postoje filmovi koje uopšte ne treba gledati. Takvi su svi crtani filmovi, osim onih starih – kazao je Smirnov.

Smirnov je izjavio i da bi neke knjige trebalo izbaciti iz školske lektire i zameniti ih drugim zbog “pravilnog vaspitanja dece”.

– To je veoma veliki segment vaspitanja dece. Roditelji često nemaju vremena, zauzeti su poslom, decu više ne vaspitava ni ulica, već gedžeti, televizija, internet… – rekao je Smirnov.

Ranije je član patrijaršijske komisije za pitanja porodice i zaštitu materinstva, protojerej Artemij Vladimirov, predložio da se iz školske lektire izbace knjige “Kavkaz” Ivana Bunjina, “O ljubavi” Antona Čehova i “Grm jorgovana” Aleksandra Kuprina.

Pres-sekretar Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda rekao je da “stavovi jednog sveštenika ne mogu da se smatraju stavom cele crkve”.

Izvor: Blic


PROČITAJTE I OVO:  Otkud jedna od najstarijih knjiga u srcu Šumadije?