Remek-delo jednog od najpoznatijih holandskih pisaca za decu


Izdavačka kuća Odiseja upravo je objavila roman Knjiga svih stvari Hisa Kajera, jednog od najboljih savremenih holandskih pisaca za decu i mlade.

O knjizi: Tomas je viđao stvari koje niko drugi nije video. Nije znao otkud to, ali tako je oduvek bilo. Tropske ribice u gradskim kanalima, kišu žaba, nesvakidašnju lepotu Elize, devojke s veštačkom nogom, ljubaznost stare komšinice koju svi smatraju vešticom. I Gospoda Isusa koji se javlja i kaže: „Gle Tomasa. Je l’ sve superiška?“ Ali, pored toga, Tomas vidi i kako njegov otac tuče majku. Zbog toga anđeli na nebu pokrivaju oči rukama i jecaju. Čak ni Gospod Isus tu ništa ne može. Ali stara gospođa Van Amersfort može. Ona će ohrabriti Tomasa da se suprotstavi nasilnom ocu i postane ono što je oduvek želeo da bude kad poraste: srećan.

Knjiga svih stvari je remek-delo jednog od najpoznatijih holandskih pisaca za decu. Dobitnik brojnih prestižnih nagrada, pisan za decu ali preko potreban odraslima, ovaj roman je prelepa priča o hrabrosti, ljubavi i prijateljstvu, o razumevanju i razbijanju predrasuda. Knjiga o sreći.

O autoru: His Kajer (Guus Kuijer, 1942), jedan od najznačajnijih holandskih pisaca za decu i mlade, prvi je dobitnik međunarodne nagrade ALMA, nazvane po spisatlejici Astrid Lindgren, iz te zemlje. Dobitnik je i mnogih drugih priznanja, između ostalih Nemačke nagrade za književnost za mlade, Zlatne držalje (Gouden Griffel) i prestižne nagrade Konstantejn Hajhens (Constantijn Huygens-prijs) za celokupno delo, a bio je i među finalistima za Andersonovu nagradu.

Počeo je da piše 1968, najpre je objavljivao kratke priče u magazinu Hollands Maanndblad, a 1971. godine je objavio prvu zbirku kratkih priča. Od tada je napisao oko pedeset knjiga među kojima su najpoznatije Knjiga svih stvari (Het boek van alle dingen, 2004), Florijan Knol (Florian Knol, 2006) i serijal od pet knjiga o devojčici Poleke. Zanimljiv je i njegov serijal knjiga Biblija za nevernike kojima želi da zainteresuje mlade za neprolazne biblijske mitove i legende, odnosno za Bibliju kao literarno štivo. Po njegovim knjigama snimljeni su filmovi i serije, a roman Knjiga svih stvari adaptiran je u pozorišnu predstavu u Australiji. Kajerove knjige prevedene su na više od deset jezika, a roman Knjiga svih stvari prvi je prevod ovog pisca na srpski jezik.