Rekordna cena za originalnu tablu stripa o Tintinu


Originalna tabla stripa iz popularne Tintinove avanture Putovanje na Mesec prodata na aukciji za 1,55 miliona evra.

Tabla veličine 50cm x 35 cm koju je nacrtao Belgijanac Žorž Remi poznatiji pod umetničkim imenom Erže prikazuje Tintina, Sneška i kapetana Hadoka kako koračaju po površini Meseca i gledaju Zemlju. Očekivana cena je bila između 700.000 i 900.000 evra.

„Ovo je jednostavno fantastično. Izuzetna cena za izuzetan komad“, rekao je strip ekspert Erik Leroj. On je Putovanje na Mesec opisao kao „ključnu u istoriji umetnosti stripa… koja je postala legendarna među ljubiteljima i kolekcionarima.“

tintin2016-11sStrip o Tintinu se po prvi put pojavio 10. januara 1929. godine u dečjem dodatku belgijskog časopisa Dvadeseti vek. Od tada pa do 1983. godine kada je preminuo Erže izašlo je tačno 23 stripa, a naknadno je izašlo još 7 stripova koje nije nacrtao Erže. Glavni junak stripa je mladi i naivni belgijski reporter Tintin, koga verno u avanturama prati pas Sneško.

Serija stripova Avanture Tintina je postigla veliki uspeh širom Evrope i sveta i prevedena je na preko 50 svetskih jezika. Na našim prostorima Avanture Tintina su objavljivane u Eks almanahu i Politikinom Zabavniku.

Izvor: The Guardian


PROČITAJTE I OVO:  Betmenov penis prvi put prikazan u stripu