Refesticon predstavljen srednjoškolcima


Povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, u prepunoj biblioteci Srednje stručne škole u Bijelom Polju, promovisan je Regionalni festival fantastične književnosti (Refesticon), čije će treće izdanje biti održano tokom maja ove godine.

Na promociji su govorili organizator Refesticon-a, direktor Radija Bijelo Polje, mr Dragić Rabrenović, profesor književnosti Radoman Čečović i jedan od autora priča zastupljenih u festivalskim zbirkama “Nevidbog” i “Prsten s one strane sna”, Aleksandar Obradović.

“Regionalni festival je započet sa ciljem da kulturu iz naše zemlje predstavimo kolegama iz regiona, pa smo temu fantastike izabrali da se kroz priče, legende, bajke, kojih je u Crnoj Gori veoma mnogo i koje su inspirativne za region i svjetska poznata djela, predstavimo na nov način, kao i da se autori, koji se bave fantastikom i književnošću, a potiču iz Bijelog Polja, predstave čitaocima u regionu”, istakao je organizator festivala mr Dragić Rabrenović. “Upravo zato festival smo nazvali regionalni jer naši partneri postoje više od deceniju, a uspješni su u svojim državama, tako da sada za nas pišu autori iz cijele bivše Jugoslavije. Tema Refesticona je naučna i epska fantastika, horor i vilinske priče, bajke, kao i legende.”

Rabrenović je takođe podsetio da je prvi festival bio posvećen bjelopoljskom piscu Risti Ratkoviću, a festivalska zbirka je imenovana po njegovom romanu “Nevidbog”. Drugi festival je bio u znaku književnika Ćamila Sijarića a zbirka se zvala “Prsten s one strane sna” prema nekim od kratkih proznih dela ovog autora. Ove godine, festival će biti posvećen Miodragu Bulatoviću, a zbirka priča “Đavolji prst” biće imenovana po njegovoj prvoj zbirci “Đavoli dolaze”.

Aleksandar Obradović, jedan od poznatijih mladih pisaca fantastike, govorio je o svojim pozitivnim iskustvima sa regionalnim književnim konkursima, koja su počela upravo konkursom za prvu Refsticonov-u zbirku “Nevidbog”.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija nove knjige Vladana Matijevića

Dok se profesor Radoman Čečović osvrnuo na problem fantastične književnosti definišući je kao specifičnu manifestaciju duha, koja jednog trenutka prelazi u umetnost pisane reči. Prema njegovim rečima “fantastično” se najčešće definiše kao “nestvarno”:

“Međutim, fantastična književnost nije ‘nestvarna’ već ‘nadstvarna’ zato što funkcioniše kao paralelna stvarnost. Tako da svako književno djelo ima karakteristike paralelne stvarnosti koje počinje onog trenutka kad otvorite knjigu, a završava se kada je zatvorite”, zaključio je književnik Čečović.

Moderator promocije bio je profesor Rafet Mulić, dok je odlomke iz priča čitala učenica Erna Idrizović, a njeni drugari nisu krili oduševljenje, kako pričama, tako i ideji Refesticon-a u celini.

Konkurs za kratke priče za zbirku “Đavolji prst” je u toku i otvoren je do 20. marta 2015, a učešće mogu uzeti autori iz celog regiona. Detaljne propozicije konkursa možete pogledati ovde.

Izvor: Art-Anima