Razgovori s razlogom: Dragi Bugarčić


U sredu, 12. aprila 2017. sa početkom u 12 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7) biće održani Razgovori s razlogom: Dragi Bugarčić „Obdukcija“, roman.

Na tribini će učestvovati Nadežda Radović, Anđelka Cvijić, Zlatoje Martinov i autor.

Obdukcija, četrnaesti roman Dragog Bugarčića (Vršac, 1948) jeste roman-životopis Aleksandera Saše Lermera (Vršac, 1920 – Vodsvort, Ohajo, 2015). Njegovi roditelji su se upoznali 1913. u Beču kuda je otac Julius iz Vršca otputovao da uči slikarstvo i tamo, u Štatparku, upoznao svoju ljubav Mariju Tereziju. Posle Velikog rata sa njom se vratio u Vršac i, odatle, sa troje dece preselio u Beograd gde je stvorio veliku molersku firmu i naučio srpski jezik. U Vršcu i Vijeni je znao nemački, mađarski i ciganski.

Saša je dečaštvo proveo u Savamali sa pogledom na reku Savu.

Njegov život pacifiste i kosmopolite odvijao se kao roman-film na putu od Jugoslavije, preko Nemačke, do Amerike. U Vodsvortu je našao drugi zavičaj i poželeo da o svom životu napiše roman ili nekoga privoli da to umesto njega učini. Dijalog putem telefona i prepiske sa prijateljem iz Vršca sveo se na pisanje romana, veliku romansiranu Lermerovu ispovest, čoveka krštenog u vršačkoj crkvi.

Aleksander Lermer je bio učenik elitne Druge muške gimnazije iz koje je pamtio profesora Kostu Sokolovića, i fudbaler. Kao prvotimac juniorskog tima BSK-a bio je prvak Jugoslavije 1937. Između fudbala i studija zbog preloma noge opredelio se za medicinu. Rat je kao mobilisan vojnik proveo u banatskoj Beloj Crkvi kao lekarski pomoćnik sa stetoskopom, bez oružja. Kao patolog u Americi, kuda je sa Ane Marijom i ćerkom Silvijom otplovio 1951, obavio je 7000 kliničkih i 815 sudskih obdukcija. Zapisao je u svesku.

Poglavlja romana naslovljena su po naslovima poznatih književnih dela (Stranac, Seobe, Mati, Beograd, Amerika…).

ČITAJTE  Ako biste mogli da zamislite samo jednu želju, šta biste poželeli?