Radoslav Petković dobitnik nagrade “Dušan Vasiljev”


Književnu nagradu “Dušan Vasiljev” za 2017. godinu dobio je Radoslavu Petković za zbirku eseja “Kolumbovo jaje”, u izdanju “Akademske knjige”, saopštila je danas Gradska uprava Kikinde.

Žiri je odluku doneo većinom glasova.

U konkurenciji za nagradu bilo je 111 naslova, a u najužem izboru bili su i roman Mire Otašević “Gorgone” (Geopoetika), kao i knjiga pesama Ognjenke Lakićević “Ljubavna pisma Guglu” (KrR).

U obrazloženju žirija u sastavu Ana Pejović, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić, naglašava se da su Petkovićevi eseji plod izrazite erudicije jednog od poslednjih srpskih autora koji se intenzivno i sistematski bavi ovim plemenitim žanrom, što predstavlja svojstvenu hrabrost i kvalitet po sebi.

“U dva od tri eseja, Petković iznosi nove poglede i uvide u prirodu i smisao Prvog svetskog rata, što je više nego indikativna veza sa svetom u kom je svoj kratki život proveo, ali i koji je opsesivno tematizovao Dušan Vasiljev”, naveo je žiri.

Književnu nagradu “Dušan Vasiljev” na godišnjem nivou dodeljuje Gradska uprava Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Izvor: Agencija Beta


PROČITAJTE I OVO:  Roman nagrađen Gonkurom uskoro na srpskom jeziku