Promocija knjige Ružice Sokić


U ponedeljak, 14. decembra u Gornjem foajeu Ateljea 212, Svetogorska 21, od 17 sati biće održana promocija knjige „Moja gluma“ Ružice Sokić i dodela godišnje nagrade Fondacije Ružice Sokić.

O knjizi će govoriti dr Vesna Krčmar, jedna od priređivača knjige, i Milan Vlajčić, novinar, dok će glumac Ivan Tomić pročitati odlomak iz knjige.

Knjiga „Moja gluma“ obuhvata pre svega intervjue iz prebogate riznice u kojima Ružica Sokić govori o svojim ulogama, glumi u pozorištu, na filmu, televiziji, u kojima objašnjava svoje shvatanje glume, života, stvarnosti, zatim bibliografiju radova, registar predstava i uloga, izvode iz kritike i mnoštvo fotografija.

Knjigu su priredili Vesna Krčmar i Zoran T. Jovanović koji su želeli da sačuvaju sećanja na umetnost Ružice Sokić.

Omiljena među kritičarima, publikom i novinarima, Ružica Sokić je ostvarila čak četiristo pedeset uloga i dvesta pedeset intervjua. Razgovori s novinarima često su se pretvarali u sesije u kojima je vodila dijalog sa sobom, preispitivala se, i sagovorniku i sebi odgonetala mnoge faze svog života. Tako je nastalo obilje materijala koji je uobličen u „Moju glumu“ – slojevitu glumačku priču sazdanu od promišljanja o glumi, poetici filma i pozorišta, ali i o događajima u bivšoj zemlji, karakterima i postupcima glumaca i kolega iz pozorišnog i filmskog sveta.

„Moja gluma“ je dragocen vodič kroz istoriju srpskog glumišta i uzbudljivo pozorišno štivo koje „zaviruje“ iza scene oslikavajući glumačke svetove do kojih oko gledaoca ne može da dopre.


PROČITAJTE I OVO:  Završen 12. Beogradski festival evropske književnosti