Promocija knjige Radeta Šerbedžije u Beogradu


Autobiografska proza “Do poslednjeg daha” kao i zbirka izabrane poezije”Stranac” Radeta Šerbedžije biće predstavljene u utorak u Medija centru.
“Do poslednjeg daha”je knjiga autobiografskih zapisa u kojoj slavni glumac otvoreno govori o događajima i ljudima koji su presudno uticali na njegov život i umetničku karijeru. Ova knjiga je 2004. objavljena u Hrvatskoj i Sloveniji a Šerbedžija je specijalno za srpsko izdanje autobiografije napisao ove godine dva nova poglavlja. Dodatnu atrakciju ove knjige predstavlja serija crno-belih Šerbedžijinih fotografija koje je poznati fotograf Vladan Elaković snimio početkom ove godine u Santa Moniki.

U predgovoru “Stranca” Nikola Petković piše:

Pisana između ekstraliterarnih toposa Zagreba, Beograda, LJubljane, Londona, Moskve, Provanse… i literarnih i artističkih persona, Vladimira Majakovskog, Arsena Dedića, Danila Kiša, Žike Pavlovića, Edvarda Munka… ali i njegove nuklearne porodice, Šerbedžijina knjiga je knjiga o ratu, žrtvi, o novim počecima kojima nisu prethodila iskustvena ni egzistencijalna dovršenja. Duboko je humani testament činjenici koju gospodarima rata niti je u interesu priznati, niti imaju intelektualnog ni emotivnog kapaciteta da je prepoznaju. A to je da je svaka nevina žrtva na bilo čijoj strani jedna žrtva previše.”

Promociju u Beogradu organizuje Pokret ”Novi optimizam” u saradnji sa Medija centrom uz podršku izdavačke kuće “Nova knjiga” iz Podgorice.

U utorak uveče Rade Šerbedžija će održati koncert u Sava centru.

Izvor: Danas


PROČITAJTE I OVO:  Novopazarska pesnikinja na festivalu u Panami