Promocija knjige “Priče s malog odmora”


U sredu 28. juna 2016. sa početkom u 12 časova u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) biće održana promocija kratkih dramskih tekstova Priče s malog odmora.

Zbirka kratkih dramskih tekstova Priče s malog odmora nastala je kao jedan u nizu projekata Programa promocije i afirmacije srpskog dramskog stvaralaštva za decu i mlade kojima asocijacija ASSITEJ Srbija stvara i održava povoljnu klimu za nastanak nove dramske literature i podstiče mlade autore da pišu za najmlađu i mladu publiku.

Iz rezultata istraživanja i u medijskim prikazima o životu i navikama mladih, kao i iz razgovora o repertoarskoj politici naših pozorišta za decu i mlade, uglavnom se može zaključiti kako su mladi, naročito oni u dobu puberteta, nezainteresovani za pozorište.

Diana Kržanić Tepavac, programska direktorka projekta i predsednica ASSITEJ Srbija, kaže da „u projektu Priče s malog odmora nismo hteli da pretpostavljamo šta bi jedan prosečni srpski tinejdžer zapravo voleo da vidi i čuje na sceni već smo odlučili da to čujemo od njih samih, da pitamo mladu publiku. I više od toga, želeli smo da u dijalog s mladom publikom uđu mladi pisci i da na taj način njima omogućimo da se susretnu s publikom za koju pišu i da provere kojim to jezikom najbolje mogu da komuniciraju. Pozvali smo dve osnovne škole: OOŠ „Vladislav Ribnikar“ iz Beograda i OŠ „Bratstvo i jedinstvo“ iz Pančeva i zamolili ih da odaberu po jedno odeljenje 6. i 7. razreda kako bi s nama prošli kroz proces radionica – krajnji cilj bio je nastanak kratkih komada za mlade s temama iz školske svakodnevice koji  lako mogu na različite načine koristiti i razigravati u školskim uslovima. Raspisali smo konkurs za mlade dramaturge i pozvali ih na za njih specijalno kreirane radionice koje su vodile Maša Avramović, pedagoškinja i aktivistkinja za prava deteta, i Milena Bogavac, dramska spisateljica, koje su ih pripremile za rad sa učenicima u odeljenju. Nakon intenzivnog i inspirativnog druženja sa „svojim“ odeljenjima usledio je rad na tekstovima s mentorkom i dramskom spisateljicom Milenom Depolo u periodu od četiri meseca u kojem su nastali tekstovi štampani u ovoj knjizi.“

PROČITAJTE I OVO:  Prva biografija Jevrema Obrenovića

Priče su napisali Filip Jokanović, Pavle Lazić, Milica Kostić, Irina Subakov, Mina Ćirić i Staša Petrović, a ilustrovao ih je Luka Tilinger.