Foto: Promo

Promocija knjige “Kako je cveće stiglo na svet”


Promocija knjige “Kako je cveće stiglo na svet” održaće se u ponedeljak, 24. juna 2024. godine u 18 časova, u kafe knjižari Štrik (Vlajkovićeva 7, Beograd). Na promociju će doći jedna od autorki knjige, Klasira Jovanović (Slovenija), i Delorija Bunđa-Sajčić, cvetna istoričarka.

Razgovor će voditi Sandra Bakić Topalović, urednica u izdavačkoj kući Odiseja koja je i objavila ovu knjigu.

PROČITAJTE I OVO:  ŠTEFICA CVEK #3: Saznajte ko je ušao u drugi krug regionalnog književnog izbora
PROČITAJTE I OVO:  Hajduk protiv vetrenjača i predatora iz našeg sokaka

O knjizi: Otkako je sveta i veka, cveće u ljudima izaziva divljenje i znatiželju, isprepletano je s uzbudljivim legendama i misterioznim pričama o božanstvima širom sveta. Krasi štitove junaka, grbove vlastelina i margine svetih spisa. Cveće igra važnu ulogu u mitovima o postanku sveta svih civilizacija, pripovestima o herojskim podvizima, uzbudljivim bajkama i narodnim pričama. U svaki cvet je utkana određena simbolika (neretko ista u narodima koji se nikad nisu susretali) koja se održala i dan-danas – cveće je deo najradosnijih i najtužnijih trenutaka u ljudskom životu.

Klarisa Jovanović i Breda Podbrežnik Vukmir izdvojile su neke od najlepših priča o cveću iz celog cveta i tako spojile različite kulture i kontinente, otkrivajući njihove sličnosti i razlike. Zbirka Kako je cveće stiglo na svet vodi ljubitelje cveća svih uzrasta na magično putovanje kroz lepotu prirode i kultura različitih zemalja i upoznaje ih s čarobnom simbolikom cveća.