Posle mini turneje po Srbiji, Dušan Vesić će čitaocima u Beogradu predstaviti svoju novu knjigu „Bunt dece socijalizma“ o prvoj generaciji bendova novog talasa (Azra, Električni orgazam, Film, Haustor, Idoli, Lačni Franz, Paket aranžman, Pankrti, Paraf, Parlament, Pekinška patka, Piloti, Prljavo kazalište, Šarlo Akrobata, Termiti), kojom autor zaokružuje trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rok kulture.

Promocija će se održati u okviru festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam, u četvrtak, 24. septembra od 18 sati u amfiteatru Doma kulture „Studentski grad“ (DKSG). Pored autora, govoriće i rok kritičari Moma Rajin i Petar Janjatović, Sandra Rančić, autor, osnivač i umetnička direktorka festivala Dok’n’Ritam i direktor Lagune Dejan Papić.

Moderator razgovora biće Ivan Velisavljević.

Kreativnost, pobuna, sloboda, urbani duh, sve to bilo je rezervisano za novi talas – muzički pravac koji je dobio kultni status u jugoslovenskoj istoriji muzike i kulture i možda se sa pravom naziva „poslednjim snom Jugoslavije“. „Bunt dece socijalizma“ je i prva sistematska, detaljna priča o ovom periodu, neumoljiva hronika pisana karakterističnim Vesićevim stilom koji Branimir Štulić poredi sa borhesovskim, uz obilje zanimljivih i manje poznatih podataka.

Onima pak koji to vreme ne pamte ova knjiga će u nekoliko poteza pera pokazati zašto se o tom periodu govori i neverovatnih četrdeset godina kasnije. Novi talas? Kao da je bio juče!

Peti Dok’n’Ritam, festival muzičkog dokumentarnog filma, održaće se u terminu od 22. do 25. septembra u prostorima Doma Kulture „Studentski grad“. Pod sloganom „Peti DnR = čista Petica“, donosi raznovrstan i stavom zavodljiv program. U takmičarskoj selekciji biće predstavljeno 15 filmova, od kojih će 13 filmova domaća publika imati prilike da pogleda premijerno. Pored filmova, pričaće se i o knjigama i slušaće se dobra muzika.

Comments

comments

Related Posts