Prodaje se potresno pismo Šarla Bodlera


Mladalačko pismo Šarla Bodlera u kome najavljuje da namerava da se ubije biće u nedelju ponuđeno na aukciji u aukcijskoj kući Osena sa još 34 pisma autora zbirke “Cveće zla”.

“Kad vam gospođica Žan Lemer bude predala ovo pismo ja ću biti mrtav.. umirem u jednom strašnom nespokoju… Ubijam se jer ne mogu više da živim, zamor od uspavljivanja i buđenja su mi nepodnošljivi”, napisao je pesnik svojoj ljubavnici Žan Dival. Bio je neshvaćen u porodici i ophrvan problemima novca i pića i sumnjao u svoj književni talenat.

Pokušao je da se ubije nožem ali to nije imalo teških posledica. Kada je to pokušao imao je 24 godine, a živeo je još 22.

Pismo procenjeno na 60.000 do 80.000 evra je glavno u toj kolekciji Bodlerovih dokumenata i pisama aukcijske kuće sa sedištem u Fontenblou, jugoistočno od Pariza.

Biće ponuđeni na prodaju i drugi Bodlerovi tekstovi gde se vidi njegov lep ispisan rukopis, ljubavna pesma “Obećanja jednog lica” (Les promesses d’un visage), beleške gde se osporavaju velike kritike njegove zbirke “Cveće zla”, pisanja gde opisuje svoju dosadu, crne misli, bes, mržnju i “francuske nitkove”.

Pisma Ežena Delakroa, Viktora Igoa i Edvara Manea i drugih upućena Bodleru takođe su deo kolekcije koja se nudi na prodaju.

Na aukciji će takođe biti ponuđena pisma brojnih drugih pisaca 19. i 20. veka koja pokazuju strastvene razmene mišljenja o književnim i naučnim raspravama tog vremena.

Među njima su Emil Zola, dva potpisana pisma Marsela Prusta svojoj majci, fotografija iz 1986. na kojoj se vidi Lisjen Dode, sin Alfonsa Dodea, kako zaljubljeno gleda u Prusta i naslanja se na njegovo rame. Slika je u to vreme bila skandalozna u očima porodice Prust.

PROČITAJTE I OVO:  Druženje s piscima na štandu Lagune u ponedeljak

Dokumenti i pisma Ektora Berlioza, Luja-Ferdinanda Selina, Sigmunga Frojda, Gistava Flobera, Alberta Ajnštajna, Stefana Malarmea, Pola Verlena, Žan-Pol Sartra, takođe će u nedelju biti ponuđena na aukciji u Fontenblou.

Izvor: B92