“Priče o Danilu Kišu” u Domu omladine Beograda


Beogradska premijera knjige Priče o Danilu Kišu, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, održaće se, na dan piščevog rođenja, u sredu 22. februara s početkom u 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

O Danilu Kišu i o knjizi Priče o Danilu Kišu koju je priredio Milenko Stojičić, poznati prozni pisac iz Banjaluke, govoriće Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj i Gojko Božović.

Istovremeno, ovo je prvi program kojim se obeležava 10 godina od osnivanja Izdavačke kuće Arhipelag. U toku ove godine Arhipelag će, povodom 10 godina rada, svakog meseca u različitim gradovima u Srbiji organizovati programe na kojima će predstavljati svoje dosadašnje aktivnosti, strane i domaće pisce, kao i nove aktivnosti za naredni period.

Neobična, raznovrsna i uzburkana knjiga Priče o Danilu Kišu jeste tematska antologija priča srpskih i ex-jugoslovenskih pisaca o Danilu Kišu. U ovoj knjizi nalaze se najbolje priče napisane o Danilu Kišu u proteklih trideset godina. Danilo Kiš nije samo za života postao moderni klasik srpske književnosti, već su njegov život i literatura postali prvorazredan izazov za savremenu književnost. U delima čitavog niza srpskih pisaca, ali i u delima pisaca s prostora bivše Jugoslavije, kao i u delima pisaca iz niza evropskih kultura Kiš se pojavljuje kao književni junak.

Knjiga Priče o Danilu Kišu predstavlja priče preko 30 pisaca iz nekoliko generacija savremene književnosti od Tvrtka Kulenovića, Mirka Kovača, Vide Ognjenović i Judite Šalgo, preko Milisava Savića, Irfana Horozovića, Davida Albaharija, Radoslava Bratića, Dragana Velikića, Aleksandra Prokopieva, Mihajla Pantića, Petera Božika, Sibile Petlevski, Josipa Mlakića i Predraga Lucića, do Lasla Blaškovića, Faruka Šehića, Srđana V. Tešina, Olje Savičević Ivančević i Muharema Bazdulja.

– Vođeni piščevim kriterijumom rigoroznosti, odlučili smo se da u ovu knjigu ne unesemo sve priče u kojima se Kiš javlja kao junak, uključujući i priče koje, uprkos tome što je Kiš jedan od junaka, pa nekada čak i glavni junak, nemaju nikakve veze sa činjenicama Kišovog života, niti sa poetikom Kišove književnosti. Priče u ovoj knjizi napisali su pisci sa prostora bivše Jugoslavije, jer je to literarna zajednica u kojoj je učestvovao i delovao i sam Kiš – kaže priređivač Milenko Stojičić.

PROČITAJTE I OVO:  22 dvostiha o dvonošcima

Priče o Danilu Kišu su dragoceno svedočanstvu o Kišu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu. Istovremeno, priče u ovoj knjizi su i svedočanstvo o Danilu Kišu kao živoj tradiciji moderne književnosti.