Premijerna muzička produkcija Nova Festivala


Nova Festival – Festival nove umetnosti je višednevna umetnička manifestacija koja će se ove godine u saradnji sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca održati i u Beogradu, u subotu, 7. oktobra, kada su na programu dva koncerta: austrijski duo koji čine Katarina Klement i Martin Siewert i domaći sastav Orkestar Tušta i Tma, koji predvodi gitarista Bratislav Radovanović (Fish in Oil), i koji će se na Kolarcu predstaviti premijerno, specijalnom produkcijom, namenski komponovanom za Nova Festival.

Pijanistkinja Katharina Klement i gitarista Martin Siewert paradigmatski su primeri muzičara koji su svoje instrumente odveli daleko od njihovih osnovnih i očekivanih zvučnih sažvežđa i konteksta. Kao duo, Katharina i Martin u maniru iskusnih improvizatora istražuju mogućnosti vlastitih instrumenata kroz konstantnu interakciju i osluškivanje. Njihov koncept je daleko od fri ili avangardnog džeza, uprkos asocijacijama koje pobuđuje slobodna improvizacija. Dinamičke varijacije i poigravanja zvučnim teksturama nadmašuju interesovanje za harmonski kompleksne aranžmane, te je duo u tom smislu bliži estetici avangardne kompozicije, ambijentalnim i elektronskim eskapadama, ili jednostavno totalnoj apstrakciji i avangardi lišenoj konvencionalnih stilskih referenci. Umesto akorda i virtuoznih solo deonica, čekaju nas pripremljeni klavir, procesuirana gitara, i neočekivani zvučni pasaži!

Katharina Klement će se na posebnom programu u Istraživačkoj stanici za savremenu umetnost „Perpetuum Mobile”, dan kasnije, 8. oktobra u 20 časova, predstaviti i neobičnim zvučnim performansom posvećenim Beogradu, predstavljajući i drugu stranu svoje nesvakidašnje muzičke persone.


PROČITAJTE I OVO:  Veliki povratak Aleksandra Solženjicina – najprodavanija izdanja Akademske knjige u 2022. godini