Predstavom „… I ostali“ protiv rasizma


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma u sredu, 21. marta u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ u 20 časova na sceni „Kult“, izvodi se predstava „… I ostali“ u režiji Stevana Bodrože po tekstovima Mine Ćirić, Galine Maksimović, Nede Gojković i Maše Radić.

Jedna od četiri priče koje obrađuje ova predstava posvećena je problemu rasizma u srpskom društvu i problemima romske dece koja pohađaju škole u kojima se suočavaju sa diskriminacijom i maltretiranjem zbog različite boje kože i stereotipa koje prate romsku populaciju.

Predstava „… I ostali“ je društveno angažovanih predstava koja obrađuje probleme Roma, LGBT populacije, osoba sa invaliditetom, samohranih očeva i bivših zatvorenika u srpskom društvu.

Pozorišni kritičar Boban Jevtić napisao je da je „predstava na neki način generacijska, i po temi i po njenim autorima, te je zaista bilo divno videti do suza dirnute mlade ljude u publici koji su spontano i sa strašću reagovali na probleme koji su im predstavljeni na sceni. Treba nam više ovakvih predstava.“

Predstavu je producirao Merlinka festival u saradnji sa Ustanovom kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a uloge tumače Anđela Jovanović, Bojana Zečević, Željko Maksimović i Nikola Šurbanović.


PROČITAJTE I OVO:  Ivanu Medenici uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović