Foto: Pera Knežević, Promo

Predstavljanje romana “Vila Fazanka” Bojana Krivokapića, nominovanog za ovogodišnju Evropsku nagradu za književnost


U sredu, 3. jula u 19 časova u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd) biće predstavljen roman pisca Bojana Krivokapića “Vila Fazanka”, jednog od nominovanih za ovogodišnju Evropsku nagradu za književnost.

PROČITAJTE I OVO:  Željko Obrenović: "Terapijsko pisanje je velika i jako priznata nauka"
PROČITAJTE I OVO:  Unuci komunizma - ljubavna priča

Po povratku iz inostranstva, gde je provela skoro ceo radni vek, Ana, glavna junakinja ovog romana, kupuje stan „s pogledom na Dunav i Dom armije”. Pokušava da se udomi, ali joj ptice iz prošlosti ne daju mira. Jednog avgusta odlazi na sever ravnice, u Vilu Fazanku, da pričuva kuću i psa svoje najbolje prijateljice. To je početak grozda priča, susreta i odnosa nekih naizgled običnih, ali i vrlo neobičnih likova. Tu je i Granda, mađarska vižla, koja neumorno maše repom. Ovo je roman o mirnoj ravnici koja bubri kao potkožni prišt, i iz koje glasovi prošlih vremena i nekadašnji stanari stuštenih kuća svojim višeglasjem ne dopuštaju velu zaborava da ih prekrije. Vila Fazanka, u kojoj se jedan u drugi prelivaju ambijent primorski i ravničarski, roman je i o mogućim ljubavima i svetu u kojem gubici ne moraju da nas povuku na dno, već nam otvaraju nove spoznaje i dovode nas do spokoja.

Bojan Krivokapić je objavio sledeće knjige: „Trči Lilit, zapinju demoni“ (kratke priče, 2013), „Žoharov let“ (poezija, 2014), „Proleće se na put sprema“ (roman, 2017), „Gnezdo dečaka“ (poezija, 2019) i „Vila Fazanka“ (roman, 2023). Dobitnik je nagrada za prozu: Ulaznica (Zrenjanin, 2011), Đura Đukanov (Kikinda, 2012), Edo Budiša (Pazin, 2014), Lapis Histriae (Umag, 2021), Biber (Beograd – Sarajevo, 2021), Milutin Uskoković (Užice, 2021), Laza K. Lazarević (Šabac, 2022), kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije (Stolac, 2013). Za roman „Proleće se na put sprema“ godine 2018. dobija Nagradu Mirko Kovač za najbolje delo mladog autora u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Roman „Vila Fazanka“, objavljen u izdanju izdavačke kuće Arete, bio je u nominaciji za Evropsku nagradu za književnost. Književni tekstovi su mu prevedeni na italijanski, nemački, mađarski, albanski, engleski, slovenački i makedonski jezik. Diplomirao je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Vodi književne radionice. Živi u Novom Sadu.

Razgovor sa autorom moderiraće spisateljica Marijana Čanak.

Ulaz je besplatan.

Događaj se realizuje u saradnji KC Grad sa Kreativnom Evropom i Evropskom nagradom za književnost, u okviru programske platforme Booking.