Sajam knjiga, Foto: Bookvar

Predstavljanje romana “Slučaj Vinča” na štandu Francuske


Roman „Slučaj Vinča“ Gorana Milašinovića, ovenčan književnim nagradama „Branko Ćopić“ i „Tronoški rodoslov“, objavljen je pre više od šest godina, ali je ponovo aktuelan budući da je po njemu Dragan Bjelogrlić snimio film „Čuvari formule“.

Goran Milašinović biće gost na štandu Francuske u Hali IIa u ponedeljak, 23. oktobra od 18 sati, a tema razgovora biće upravo knjiga „Slučaj Vinča“.

PROČITAJTE I OVO:  Petar Nikolić: "Sajam knjiga je jedna velika avantura!"
PROČITAJTE I OVO:  Tamara Kučan: "Najvažnije nam je da knjiga ode u prave ruke"

Vinča, 15. oktobar 1958. U poslepodnevnim satima oglasio se centralni alarm za detekciju povišenog radioaktivnog zračenja. Grupa mladih naučnika je prilikom izvođenja naučnog eksperimenta osetila miris ozona… Ubrzo će svi oni oboleti od radijacione bolesti, za koju, naizgled, nema leka. Preostaje jedino da se u pariskom Institutu „Kiri“ obave eksperimentalne, humane transplantacije koštane srži, prve u svetu. Naravno, ako se prethodno nađe dovoljno građana Pariza koji bi rizikovali život da pokušaju da pomognu potpunim strancima…

Sudbine obolelih, ljubav između jedne pacijentkinje i jednog francuskog lekara i sklapanje prijateljstava odvijaju se daleko od očiju javnosti, čemu doprinose i politički pritisci.