Predstavljanje knjige “Istorija dubrovačke književnosti”


U petak, 5. juna, u podne, u Narodnoj biblioteci Srbije, održava se predstavljanje knjige prof. dr Zlate Bojović “Istorija dubrovačke književnosti” (Srpska književna zadruga, 2014).

Učestvuju: urednik Dragan Lakićević, prof. dr Slavko Petaković, prof. dr Bojan Đorđević, prof. dr Petar Pijanović i autorka.

„Istorija dubrovačke književnosti“ velika je naučna i književno-istorijska sinteza prof. dr Zlate Bojović. Obuhvata sve epohe razvoja i trajanja dubrovačke književnosti – njen istorijski razvoj, periodizaciju i klasifikaciju, specifičnost određenih epoha, njenu komparativističku komponentu i povezanost sa savremenim tokovim uopšte izvan Dubrovnika. Za ovo delo, prof. Bojović dobila je Nagradu grada Beograda za 2014. godinu.

Zlata Bojović (1939), istoričarka književnosti i dugogodišnja profesorka književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, od početka naučnog rada posvećena je istoriji književnosti epoha renesanse i baroka u Dubrovniku i Dalmaciji. Nastavljač je raguzeologije – dubrovačkih studija, osnovanih na Beogradskom univerzitetu, koju su pre nje razvijali profesori Pavle Popović, Petar Kolendić, Dragoljub Pavlović i Miroslav Pantić. Objavila je veliki broj radova i knjiga iz oblasti renesansne i barokne književnosti.


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Godina bisera" Zuzane Brapcove