Pogledajte prvi trejler za dokumentarni film o Ursuli Legvin


Upravo je objavljen prvi trejler za dokumentarni film o slavnoj i višestruko nagrađivanoj književnici Urusli Legvin.

Od Meri Šeli, koja je napisala prvi naučnofantastični roman „Frankenštajn”, Legvin je bila jedna od retkih žena koja je stvarala u ovom dominantno muškom žanru. Od prve priče, objavljene 1961. godine, Legvin se predstavlja kao inteligentna i intrigantna književnica.

Njen prvi roman „Rokanonov svet” bio je začetak „Hainskog ciklusa” o svemiru u kome je rasa Hainaca začela život na mnoštvu podobnih planeta. Nekoliko godina kasnije napisala je knjigu „Leva ruka tame”, koja joj je donela brojne nagrade i veliku popularnost. Roman je imao trideset izdanja, a Legvin je postala priznata književnica SF žanra, za koji je smatrala da je nedovoljno cenjen.

U svom delu često se bavila pitanjima feminizma. Pomenuta „Leva ruka tame”, na primer, problematizuje korene muško-ženske podele uloga u ljudskom rodu.

„Za ženu je jako teško da dođe do bilo kakve nagrade, počasti, priznanja. A ako ne prati konvencije nego piše naučnu fantastiku ili fantaziju, biće joj još teže”, pričala je književnica.

Napisala je dvadeset romana, šest zbirki poezije i mnogo priča.

Rođena je u Berkliju u Kaliforniji. Majka joj je bila književnica, a otac antropolog. Studirala je na Univerzitetu Kolumbija. Udala se 1953. za istoričara Čarlsa Legvina. Poslednjih šezdeset godina živela je u Portlandu.

Preminula je u januaru ove godine.

Na osnovu trejlera dokumentarac „Worlds of Ursula K. Le Guin“ deluje emotivno, intimno i sa obiljem zanimljivih informacija iz života slavne autorke.

Film će premijerno biti prikazan ovog juna na festivalu dokumentarnog filma u Šefildu.


PROČITAJTE I OVO:  Čudesna knjižara koja posetioce vraća u srednji vek