Počeo 23. Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”


U užičkom Narodnom pozorištu u ponedeljak uveče počeo je 23. Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”, a uz moto “Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu”.

Smotru je otvorila predstava Zvezdara teatra “Korešpodencija” po tekstu Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića.

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović rekla je, otvarajući festival, da je on “svetkovina teatarske smelosti, slobodnog zamaha igre i vrhunskih dometa”.

“Ovde se upravo otvara osmodnevna užička pozorišna republika. Od večeras će ova sala biti epicentar vulkanskog aplauza, iza ove zavese sve treperi od glumačke treme i žestokog zaleta da se brže obori rampa između scene i gledališta”, rekla je Ognjenović.

Ona je navela da je užički festival “bez prevoda” jer je “pozorišni čin sam po sebi prevod u kojem se životne činjenice prevode na jezik umetnosti kojeg posvećen gledalac prihvata kao saučesnik u tvorbi teatarske celine i u tom krugu sadejstva pulsira život predstave”.

Publika će tokom osam festivalskih dana imati priliku da pogleda sedam predstava – pet iz Srbije i po jednu iz Crne Gore i Hrvatske.

Osim “Korešpodencije”, na repertoaru će biti i postavka Narodnog pozorišta iz Beograda po klasičnom tekstu Branislava Nušića, a u režiji Jagoša Markovića “Ožalošćena porodica”, kao i moderna verzija Šekspira “Ukroćena goropadnica” u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, u režiji Ivana Plazibata.

Autorska predstava je “Zašto je poludeo gospodin R?” u izvođenju JDP iz Beograda, a po tekstu R.V. Fasbindera i u režiji Boba Jelčića, kao i “Pet života pretužnog Milutina” Ateljea 212, po tekstu Milene Marković i u režiji Aleksandra Milavić Dejvisa.

Na repertoaru su i predstava bez reči Kokana Mladenovića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora “Kad bi Sombor bio Holivud” i predstava Budva Grad Teatra “Krvave svadbe” po tekstu F.G. Lorke, a u režiji Igora Vuka Torbice.

PROČITAJTE I OVO:  Opšti džumbus za pola veka od začetka Nušićijade

“Festivalski repertoar je širok, između nečeg što je klasika, nečeg modernog, socijalnog, fantazije bez reči, poetskog teatra i dramskih pisaca. Čitava jedna paleta zanimljivog teatra, interesantnih režisera i dobrih glumaca”, rekao je selektor festivala Bojan Munjin.

Festival će u ponedeljak, 12. novembra, zatvoriti predstava za nagrađene “Strah i beda Trećeg rajha” Narodnog pozorišta u Gračanici, po tekstu Bertolda Brehta, a u režiji Slobodana Skerlića, kada će biti i dodeljene festivalske nagrade Ardalioni.

Izvor: N1info