Playing Narratives – veliko finale i predavanja Pjera Lungeretija


Program Playing Narratives počeo je krajem marta ove godine, kada je objavljen otvoreni poziv za kreativne pisce, ilustratore i strip crtače, animatore, digitalne modelare i dizajnere zvuka. Ovog meseca, za 23 mladih kreativaca iz cele Srbije, koji su odabrani među 200 prijavljenih kandidata, završava se uzbudljivo 8-mesečno putovanje kroz svet razvoja video igara, na koje su ih poveli Francuski Institut  i  Gete Institut  u Srbiji, zajedno sa  Serbian Games Association – SGA , uz podršku brojnih drugih partnera.

Program Playing Narratives počeo je krajem marta ove godine, kada je objavljen otvoreni poziv za kreativce  da se priključe neformalnom edukativnom programu koji će ih uvesti u vode kreiranja video igara. Ideja je bila povezati ih za vodećim stručnjacima iz industrije u Srbiji, Francuskoj i Nemačkoj, a pored tri partnerske organizacije koje su inicirale projekat, on je vrlo brzo prepoznat i od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, kao i niza domaćih gejming kompanija koje su ga podržale i aktivno se uključile u njegovu realizaciju.

Ovogodišnji ciklus Plejing narativa bio je  posvećen susretu stripa i gejminga i biće zaokružen 26. novembra događajem Playing Narratives: Le Grand Final u Francuskom institutu u Beogradu, u okviru manifestacije “Digitalni novembar”. Žiri će odabrati najbolji projekat koji će dobiti nagradni fond, koji će pak biti iskorišćen za produkciju cinematic trejlera za koncept pobedničke igre, u saradnji sa studijom BunkerVFX, i koji će biti predstavljen početkom sledeće godine.

Istoga dana, u 19h30, specijalni gost, gospodin Pjer Lungereti (Pierre Lungheretti), jedan od najvećih francuskih stručnjaka za strip, direktor Centra za strip u Angulemu, održaće predavanje  Comics – the new crossroads of creative industries. Predavanje će se iz Francuskog instituta prenositi direktno online, biće na engleskom jeziku, a svi zainteresovani mogu da se prijave putem ovog linka

PROČITAJTE I OVO:  Dani stripa u Merkatoru

U žiriju koji će ocenjivati projekte iz projekta Playing narratives biće zaista relevantna imena iz domena stripa i gejminga iz Francuske, Nemačke i Srbije. Francuska, očekivano, zastupa perspektivu stripa – tu su Pierre Lungheretti, direktor Centra za strip u Angulemu , kao i Axel Buendia, glavni profesor za digitalne interaktivne medije na visokoj školi Cnam-ENJMIN u Angulemu. Nemački član žirija biće Odile Limpach, koja ima skoro 30 godina profesionalnog iskustva u domenu gejminga i vodi akcelerator Spielfabrique. Iz Srbije će u radu žirija učestvovati predstavnici partnera: u ime generalnog sponzora, studija Digital Arrow, to će biti Norbert Varga (suosnivač i direktor igara); zatim ispred kompanije 3Lateral kao deo Epic Games Adam Kovač (soultions specialist); iz kompanije Two Deseprados projekte će ocenjivati game dizajnerka Jovana Filipović, a iz beogradskog studija Ubisoft-a level artist koji je držao jedno od predavanja tokom programa, Dimitrije Lovrinčević.

Tokom proteklih osam meseci sa polaznicima je kontinuirano radio kreativni direktor sa velikim iskustvom u gejmingu Dušan Žica, ali i veliki broj drugih predavača koji su pokrili zaista brojne teme – od istorije gejminga ili različitih aspekata narativnog dizajna, preko gejm dizajna, art direkcije, razvoja nivoa, dizajna karaktera ili zvuka, produkcijskog pipeline-a, komunikacijskih veština, timske kulture, publishinga, pitchinga i prezentacionih veština, sve do osnova marketinškog pozicioniranja, razvoja trejlera za AAA igre ili korišćenja Unreal Engine-a.