“Persson”: Više od Tabaševića, manje od Matijevića


Nikola Lekić kao rukom već iskusnog autora ispisuje redove priče, polako i suptilno nas uvlačeći u svet Perssona, mameći nas filmičnom atmosferom Bergama i Polanskog, hvatajući nas u klopku pripovesti znajući da, poput junaka, nećemo uspeti da napustimo Persson sve dok iz njega ne izađu svi užasi koje krije.

“Molim vas, da li sam ja lud?
Zapravo, ne da li, nego koliko sam lud?”

Nikola Nikolajević, organima razmišljanja poznat i kao NN, Niko i Ništa, Nenametljiv i Neshvaćen, je pesnik i vesnik Istine. I nema ništa istinitije od toga. Možda u stvarnom svetu bliskom planeti Zemlji Nikola i živi život beskućnika bez posla i prihoda, ali u svom unutrašnjem svetu vodi veoma bogat život. Preokret u unutrašnjoj dinamici i spoljašnjoj monotoniji donosi predlog njegove sestre Vladislave da se Nikola preseli u Novi grad (iliti Novi Sad). Eto, ona, baš ima jedan stan za koji plaća rentu, ali u kome, iz razloga ličnih emotivnih raskršća, ne živi, a Nikola je poslovično bez krova nad glavom tako da ne bi bilo loše da spoje lepo i korisno i da skuće ovog samozvanog pesnika. Stan u koji se Nikola useljava u vlasništvu je misteriozne porodice Persson. Članovi ove porodice žive odmah prekoputa stana u koji je ušao naš NN. Tu je majka Radmila, stariji sin Alan, mlađi sin Olaf i ćerka Izabela. Nikola ih nikada nije video, a sudeći po stravičnim, gotovo neljudskim, zvucima koji dopiru iz njihovog stana Nikola i ne želi da ih upozna.

Nikola izbegava kontakte sa spoljnim svetom, ali zato stan upoznaje do detalja. Zatvoren u Perssonu u kako bi napisao knjigu Krvavi put Nikola je prepušten na milost ogromnom stanu u kome njegova mašta može da se razbaškari do mile volje. Da stvar bude gora Nikola, od komšije, saznaje da je u Perssonu ranije živeo izvesni Bogdan koji se, pre dvadeset godina, ubio. Ovo saznanje pogoduje da se paranoja Nikoline samoće još više rasplamsa i ispuni svaki kutak Perssona.

PROČITAJTE I OVO:  Autobiografija Miroslava Miškovića "Ja, tajkun" u prodaji od 13. aprila

Iako je do sada objavio čak tri romana, Persson je prvi zvanično objavljeni roman mladog srpskog autora Nikole Lekića. Naime, Lekić je svoj prvi roman Žbun štampao na običnoj fotokopir mašini u pedeset primeraka. Nešto docnije je, kao samizdat, objavio roman u pričama Trafika preko koga je dopreo do nešto veće čitalačke publike. Kasnije se vratio oprobanom receptu i roman Persson štampao u, staroj, dobroj fotokopirnici. Interesantno je da je rukopis ovog romana ušao u finale Areteovog konkursa za knjigu godine, da bi ga nakon toga ugledali u izdanju Lagune.

Persson je priča o slobodi ili, makar, o potrazi za istom, o borbi za slobodnu percepciju sveta, za maštovitu interpretaciju stvarnosti. To je priča o izuzetnom pojedincu koji pokušava da nađe svoje mesto u ovom svetu čiji enterijer ne odgovara svakome, da pronađe put kroz lične lomove i da pronađe srodnu dušu ili više njih.
Nikola Lekić kao rukom već iskusnog autora ispisuje redove priče, polako i suptilno nas uvlačeći u svet Perssona, mameći nas filmičnom atmosferom Bergama i Polanskog, hvatajući nas u klopku pripovesti znajući da, poput junaka, nećemo uspeti da napustimo „Persson“ sve dok iz njega ne izađu svi užasi koje krije.

Persson nam otkriva da je Nikola Lekić autor britkog uma i neizmerne mašte koji znalački vlada pričom na koju ostavlja snažan lični pečat. Zato je pomalo i iznenađujuće što „Persson“ pati i od manjka originalnosti i epohalnosti koja se, na osnovu napisanog, očekuje. A neostvarena epohalnost lako ume da sklizne u trivijalnost (i pretencioznost). Sve što piše u ovom romanu kao da je neko, negde, na neki način već sročio. Persson je, u svakom pogledu, mnogo više od Vladimira Tabaševića (što i nije teško), ali i manje od Vladana Matijevića na čija dela često asocira. Uprkos ovoj manjkavosti i nesavršenosti roman Nikole Lekića nipošto nije loše štivo koje bi trebalo zaobilaziti. Naprotiv. Persson zaslužuje da se na njega obrati pažnja i posveti vreme. Pisan nekonvencionalnim stilom Persson nije za one koji su navikli na klasičan način pripovedanja, već za sve one koji naginju alternativnoj sceni iz koje kao da je i sam Lekić proistekao.

PROČITAJTE I OVO:  Crvene stoličice: Onda je Vuk pojeo Crvenkapu i završio u Hagu

Izgleda da svaka generacija mora da ima nekog svog Momu Kapora, Milana Oklopčića, Dušana Cicvaru, Zvonka Karanovića, a Nikola Lekić se Perssonom diskretno nameće svojoj.

Piše: Milan Aranđelović