Oto Tolnai gost “Studentskog grada”


Pisac Oto Tolnai biće gost Doma kulture “Studentski grad“ u utorak, 28. aprila, od 20 sati, a u razgovoru o njegovoj knjizi pesama “Studije o Karfiolu“ (u prevodu Arpada Vicka) govoriće i Vladimir Kopicl i Vasa Pavković.

Oto Tolnai (Kanjiža, 1940), najplodniji stvaralac u književnosti vojvođanskih Mađara, studirao je Mađarski jezik i književnost u Novom Sadu i filozofiju u Zagrebu.

Pokretač (1961) književnog podlistka “Symposion” i časopisa “Uj Symposion”, bio je i urednik emisija i likovni kritičar Radio Novog Sada na mađarskom jeziku.

Prevođen je na srpski, nemački, poljski, engleski, holandski, slovački, francuski i italijanski jezik.

Dobitnik je nagrada Todor Manojlović, Bosanski stećak i svih važnih književnih nagrada u Mađarskoj. Član je Mađarske akademije književnosti i umetnosti i mađarske digitalne akademije.

Dela: Konkavne pesme, Galebova grudnjača, Prebijena čipka, Gogoljeva smrt, Da budem karfiol, Prašina sveta, Provincijski Orfej, Cvećarska br. 3, Žderač korenja, Vilhelmove pesme, Balkasnki lovor, Pesnik od svinjske masti, Svetionik na prodaju. Akvarel proza, Kišinjevska ruža, Morska školjka.

Izvedene drame: Rasprodaja, Bajerov aspirin, Brilijant, Konjska balega (u Budipešti u režiji Mikloša Janča).

Izvor: Blic


PROČITAJTE I OVO:  Kaja Draksler premijerno na Nova Festivalu