FOTO: Matija Krstić

Oto Oltvanji dobitnik nagrade “Stanislav Lem”


Žiri nagrade „Stanislav Lem“ koju IKC SOLARIS dodeljuje za fantastiku u srpskoj književnosti a koji je radio u sastavu: dr Sava Damjanov (predsednik), Saša Radonjić (pisac) i Brankica Đukić (direktorica Solarisa) doneo je odluku da dobitnik za 2021. godinu bude Oto Oltvanji.

Oto Oltvanji (1971) odrastao je u Subotici, živi i radi u Beogradu. Laguna je do sada objavila njegov roman „Iver“, zbirku „Priče misterije i magije“ kao i romana za decu „Kako sam postao detektiv“. Autor je i romana „Crne cipele“ i „Kičma noći“.

Od ranih devedesetih objavio je četrdesetak pripovedaka u časopisima kao što su Znak sagite, Gradina, Koraci, Severni bunker, Politikin Zabavnik, Književna fantastika, i antologijama Tamni vilajet, Beli šum, Gradske priče, Nova srpska pripovetka i Četvrtasto mesto.

Bavi se i književnim prevođenjem sa engleskog jezika.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Stanislav Lem“ su: Zoran Živković, Filip David, Ilija Bakić, Đorđe Pisarev, Jovica AćinGoran Petrović i Goran Skrobonja. Pored plakete u drvetu i zlatotisku, lauret nagrade dobija i vrhunski ručni časovnik.

Oto Oltvanji nam je povodom priznanja rekao da je uvek je lepo kad se trud prepozna i bude nagrađen: „Konkretno, u slučaju ove nagrade, ona mi mnogo znači iz nekoliko razloga. Prvo, osnovana je u čast pisca čija je najslavnija knjiga ’Solaris’ lansirala moj mozak u stratosferu u krhkim tinejdžerskim godinama, kad je to bilo najvažnije. Kao autor, on je i inače simbol onog najboljeg što svetska fantastika ima da ponudi, u književnosti samoj, i u okviru ’književnosti ideja’, kako se naučna fantastika često naziva. Drugo, nagradu dodeljuje uvažen, ozbiljan žiri koji temeljno promišlja kome će je dodeliti i od koga je čast biti izabran. Potom, spisak prethodnih laureata je takav da prosto izgarate od želje da se nađete u tom društvu. I, na kraju, pored divne plakete, nagrada se sastoji i od ručnog časovnika, što je možda suptilan znak univerzuma da bi konačno malo više trebalo da obratim pažnju na to koliko je sati.“

Ceremonija uručenja nagrade biće upriličena na Sajmu knjiga u Beogradu tokom poslednje nedelje oktobra.