Sajam knjiga, IIC, Davide Tofolo, 25.10.2022, foto Belkisa Abdulovic

Održana veoma originalna promocija grafičke novele PAZOLINI Davidea Tofola uz prisustvo autora


Promocija srpskog izdanja grafičke novele „Pazolini“, u prisustvu autora Davidea Tofola, poznatog po tome što u javnosti nosi masku, i Paole Bristot, predsednice udruženja Viva Comix, održana je u utorak, 25. oktobra 2022. na štandu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu u okviru Beogradskog sajma knjiga. Veliki broj poklonika stripa okupio se na promociji koja je bila veoma originalna, jer je pored razgovora sa autorom, sam Tofolo uzeo gitaru i na kraju odsvirao dve numere, jednu koju izvodi sa svojim bendom „Cinque Allegri Ragazzi  Morti” (Petorica veselih mrtvih mladića) a drugu je improvizaovao i osmislio na licu mesta.

Sajam knjiga, IIC, PAZOLINI 25.10.2022, foto Belkisa Abdulovic

„Ovu knjigu mogu nazvati „meta“ knjigom, gde sam koristio maštu, a osoba koja predstavlja Pazolinija, mitoman, koristi čitave rečenice iz Pazolinijevih intervjua. Ovo je jedno zamišljeno putovanje u različita mesta u Italiji, koja su vezana za život i biografiju Pazolinija.“, izjavio je Davide Tofolo. On je pojasnio da nosi masku, jer ona pokazuje upravo žrtvu koju je Pazolini prineo i tu je stradalo i njegovo telo, ali je to bila i egzistencijalna žrtva. Maska koju nosi pokazuje da „možemo da se sačuvamo od javnosti, iako smo deo nje“.  Razgovor je vodio direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Roberto Činkota.

Nakon promocije Tofolo je potpisivao srpsko izdanje grafičke novele svim okupljenim fanovima.  Srpsko izdanje, realizovano zahvaljujući podršci Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, objavila je izdavačka kuća Komshe d.o.o u saradnji sa udruženjem Viva Comix i sadrži završnu reč poznatog srpskog strip autora Zografa.

Sajam knjiga, IIC, Paola Bistot, Davide Tofolo, Roberto Cinkota, 25.10.2022, foto Belkisa Abdulovic

Davide Tofolo, rođen u Pordenoneu 1965. godine, jedan je od najznačajnijih autora grafičke novele u Italiji. Autor je knjiga „Carnera“ „Pasolini“, „Il Re Bianco“, „Il Cammino della Cumbia“, „Graphic Novel is Dead“ i nedavno „L’ultimo vecchio sulla terra“, rađene prema tekstovima rimskog umetnika i pesnika Rema Remotija. Takođe je i autor serijala knjiga „Cinque Allegri Ragazzi Morti”, veoma poznat kao vokal i gitarista indi sastava Tre Allegri Ragazzi Morti a sa Enrikom Moltenijem i Lukom Maseronijem osnovao je diskografsku kuću La Tempesta Dischi koja je producirala i objavila radove mnogih nezavisnih italijanskih muzičara. Publici je poznat po svom zaštitnom znaku – maski u obliku lobanje.

Paola Bristot je diplomirala na Odseku za vizuelne, muzičke i scenske umetnosti (DAMS), a specijalizirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Bolonji. Od 1995. godine predaje Istoriju i izraze savremene umetnosti na Akademiji lepih umetnosti u Veneciji, a od 2020. drži i kurseve Osnove istorije umetnosti u Eksperimentalnom filmskom centru u Torinu. Od 1998. godine je predsednica udruženja Viva Comix sa kojim organizuje izložbe, događaje i bavi se izdavačkim delatnostima.