Odvratna-sreca-small

Izdavačka kuća AGORA objavila je novu knjigu trenutno najprevođenijeg argentinskog pisca Giljerma Martinesa pod naslovom “Odvratna sreća”.

Reč je o izboru priča iz njegove tri prozne knjige koju su specijalno za srpsko tržište napravili autor i prevodilac Branko Anđić, a za samu zbirku priča Odvratna sreća, 2013. godine je ovaj autor dobio prvu međunarodnu nagradu za knjigu priča koju dodeljuje kolumbijska fondacija “Garsija Markes”.

Giljermo Martines će posetiti Srbiju sledeće nedelje, od 11. do 13. aprila, kao gost ProseFest-a u Novom Sadu.

O ovoj knjizi, prevodilac i pisac Branko Anđić je napisao:

“Giljermo Martines odavno ima svoju publiku u Srbiji; njegova prva dva romana su objavili novosadski ‘Svetovi’, sledeća dva – beogradska ‘Laguna’. Antologijska priča Veliki pakao objavljena je, kako dolikuje, u ‘Agorinoj’ Antologiji savremene argentinske priče; no njegove pripovetke nikad dosad nisu kod nas bile objavljivane.

Priče odabrane u ovoj knjizi predstavljaju Martinesov literarni svet, trikove njegovog zanata i srećan amalgam naučnika zabrinutog pred enigmom postojanja i malovaroškog teniskog šereta. Po temama koje se kroz sve njegove knjige provlače, može se mirne duše reći da mu je delo veoma koherentno, takoreći monolitno, profesorski kontrolisano i uravnoteženo – bez viška i bez manjka.

Martinesova ličnost sa mnogostrukim dnom stvara i takvu književnost, iako to ne podrazumeva konvencionalno pozitivističko uprošćavanje; njegove teme su egzistencijalne, vanvremene, osmišljene kao matematički problemi ravnoteže nužnosti i slučajnosti, hronološkog i paralelnog vremena, stvarnosti i njenih alternativa. Ali logičar kao da se samom sebi pomalo ruga (nikad čitaocu) jer finom ironijom i humorom relativizuje svoj naučni pristup primenjujući ga na naizgled trivijalne teme.

U njegovim pričama i romanima pojavljuju se pohotni profesori i izazovne studentkinje, iskusne i uvenule barske dame i golobradi zavodnici, senilne i mrgodne babe i umorni očevi, teniseri, bolničarke, umišljene književne veličine, zločinci i žrtve, običan svet. Naučni metod tek odškrine vrata da pokaže načas kako svakodnevica nije samo ono što se vidi, da banalna stvarnost često sadrži neslućenu višeslojnost koja ponekad može biti fantastična, apsurdna ili jeziva.

Privlačnost Martinesovih knjiga – naročito priča – je u toj dobro skrivenoj ruci majstora da prevede univerzalne istine u zanimljive, često napete sadržaje, ne propuštajući ni žanrovska poigravanja – od Le Karea preko Lafkadija Herna i Poa, do Borhesa i pomalo zaboravljenog Kiroge – pritom, umešno primenjujući Velsovu teoriju fantastike jedne premise.”

O piscu:

Giljermo Martines, argentinski pisac rođen 1962. u gradu Baija Blanka, danas je najprevođeniji živi pisac svoje zemlje čije se delo čita na četrdesetak jezika. Pročuo se pripovedačkom knjigom Veliki pakao (1989), snagu dara potvrdio je prvim romanom O Rodereru (1992), usledili su romani Maestrova žena (1998), Oksfordski zločini (pravi naslov knjige je Neprimetni zločini, a nagrađena je 2003. uglednom nagradom “Planeta”, prevedena na 35 jezika i prenesena na veliki ekran u režiji Aleksa de la Iglesije), Spora smrt Lusijane B (2007), Ja sam takođe imao biseksualnu devojku (2011) i zbirka priča Odvratna sreća (2013).

Comments

comments

Related Posts