O romanu “Mali čoveče, šta sada?” 1. aprila u 18h


U petak, 1. aprila od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u u okviru Laguninog književnog kluba biće reči o romanu „Mali čoveče, šta sada?“ nemačkog pisca Hansa Falade koji je živeo i stvarao u prvoj polovini 20. veka.

XIV-knjizevni-klub

Na tribini će govoriti Jelena Kostić Tomović, prevoditeljka i germanistkinja, Tijana Tropin, prevoditeljka i teoretičarka književnosti, Ivan Velisavljević, filmski i književni kritičar, i Janja Stjepanović, urednica u Laguni.

Uprkos ekonomskoj krizi koja vlada u Nemačkoj tridesetih godina XX veka, prodavac Johanes Pineberg i njegova devojka Janjica vole se bezbrižnom ljubavlju. Kada Janjica zatrudni, odlučuju da se venčaju. Ali zasnovati porodicu u teškim vremenima nije lako. Nakon što je Johanes izgubio posao, bračni par odlazi iz provincije u Berlin i pridružuje se milionskoj armiji nezaposlenih…

„Mali čoveče, šta sada?“ smatra se najboljim delom Hansa Falade, jednog od najznačajnijih književnika dvadesetog veka. Preveden na mnoge jezike, ovaj roman je izdržao ispit vremena: i danas, kao i nekada, ne prestaje da uzbuđuje čitaoce i izaziva duboke simpatije i saosećanje s njegovim junacima – običnim ljudima koji se ničim ne ističu i samo pokušavaju da pronađu sreću u gotovo bezizlaznim okolnostima.

Na tribini će biti reči o Faladinom romanu u kontekstu poslednjih dana Vajmarske Republike, kako napisati apolitičan roman koji je više nego politički aktuelan, kako je Berlin prikazan u Faladinom romanu, o ljubavi u vreme ekonomske krize, o perspektivi „malog čoveka“, ali i o Faladinom stilu i Novoj objektivnosti i da li Falada pruža odgovor na pitanje šta sada.


PROČITAJTE I OVO:  Knjiga Gintera Grasa objavljena posthumno izaziva burne reakcije nemačke javnosti