O knjizi “Glasovi reke” Žaume Kabrea u Institutu Servantes


U četvrtak, 12. maja od 19 sati u Institutu Servantes, u Čika Ljubinoj 19, biće održano književno veče posvećeno izuzetnoj knjizi katalonskog pisca Žaume Kabrea – „Glasovi reke“.

glasovi_reke-zauma_kabre_v

O ovoj istorijskoj drami koja je dobila Nagradu katalonske kritike i Nagradu „Sedmo nebo“ govoriće prevoditeljka Silvija Monros Stojaković i Pau Bori, lektor katalonskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Roman „Glasovi reke“ je priča o bezgraničnoj ljubavi i ubistvenoj mržnji.

Godine 1943. mladi učitelj Oriol Fonteljes seli se s trudnom ženom u Torenu, idilično seoce gde se čuje žubor reke Pamano.

Pedeset godina kasnije, nastavnica Tina Bros otkriva iza stare table seoske škole u Toreni kutiju s dugim učiteljevim pismom koje nikada nije stiglo onome kome je bilo upućeno. Nije ni slutila da će njeno otkriće ponovo probuditi minule strasti, mržnju i želju za osvetom. Jer pismo iz prošlosti malo-pomalo razotkriva mračne tajne malog mesta, prikrivene i lažirane priče o tobožnjem heroju „palom za Boga i otadžbinu“.

Ovaj izuzetan roman o snazi iskustva i krhkosti istorijskog sećanja napisan je jedinstvenim stilom kojim pisac ukida vremenske granice: za prelaz iz onda u sada nije potrebno novo poglavlje, pa ni novi pasus, već se u istom retku, čak i u istoj rečenici glasovi užasne prošlosti mešaju s glasovima današnjice. Počinjeno zlo vreme ne može da poništi, kao ni odgovornost počinioca.

Svi posetioci će moći da čuju katalonski jezik, ali će biti obezbeđen prevod na srpski.


PROČITAJTE I OVO:  Održana promocija knjige Pere Simića "Tito i Srbi, 2"